De SDE++ is onderverdeeld in 8 verschillende categorieën met daaronder de bijbehorende technieken die in aanmerking komen voor de SDE++ subsidie.
De SDE++ is bedoeld om investeringen in hernieuwbare energieproductie of CO2-reductie te stimuleren door de 'onrendabele top' te subsidiëren. De onrendabele top is het verschil tussen de productiekosten ('basisbedrag') en de gemiddelde marktwaarde van de opgewekte energie of verminderde CO2-uitstoot ('correctiebedrag'). Kort gezegd het verschil in prijs tussen het opwekken van grijze en groene stroom.
Als de marktwaarde stijgt, daalt de onrendabele top en dus de subsidie die je ontvangt. Bij hoge energie- of CO2-prijzen kan het correctiebedrag zelfs hoger zijn dan waarvoor je subsidie hebt aangevraagd, waardoor je subsidievoorschot €0 kan zijn. Het is belangrijk hiermee rekening te houden bij het afsluiten van energiecontracten.
Bij een lagere marktwaarde krijg je meer subsidie, maar er is een maximum. Als de marktwaarde onder de basisprijs valt, stopt de subsidie met stijgen.
Elke soort technologie voor hernieuwbare energie of CO2-reductie heeft een eigen basisbedrag, de kostprijs voor het produceren van energie of het verminderen van CO2-uitstoot.
Dit is het maximale bedrag waarvoor je subsidie kan aanvragen en blijft gelijk gedurende de hele subsidieperiode (12-15 jaar). Als de gemiddelde marktwaarde hoger is of gelijk aan dit bedrag, krijg je geen subsidie.
Je verdient ook aan de opbrengsten van de opgewekte energie of verminderde CO2-uitstoot, plus eventuele certificaten of het verhandelen van emissierechten. Deze opbrengsten verminderen je subsidie en worden jaarlijks aangepast in het correctiebedrag.
Hoe hoog dit correctiebedrag is, hangt onder andere af van de gemiddelde energieprijzen of de waarde van de CO2-emissierechten. Dit correctiebedrag wordt ieder jaar opnieuw berekend door het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) en gepubliceerd in de Staatscourant.
Voor het correctiebedrag is een ondergrens vastgesteld, de basisenergieprijs of het basisbroeikasgasbedrag. Het correctiebedrag kan niet lager worden dan de basisenergieprijs of het basisbroeikasgasbedrag. Deze bedragen zijn gebaseerd op het tweederde deel van de langetermijnprijs. De langetermijnprijs is gebaseerd op gemiddelde verwachte opbrengsten over de gehele looptijd van de SDE++-subsidie.
Als het correctiebedrag gelijk is aan de basisenergieprijs of het basisbroeikasgasbedrag (de ondergrens), krijgt je dus de maximale subsidie.
Om je kansen op succes te vergroten, is het belangrijk om goed op de hoogte te zijn van de marktontwikkelingen. Onze experts houden de markt nauwlettend in de gaten en kunnen je voorzien van strategisch advies. Je SDE++ aanvraag heeft alleen kans van slagen als deze volledig voldoet aan alle gestelde voorwaarden en alle vereiste documenten correct zijn ingevuld. Met de ervaring van onze specialisten verhoog je de kans op succes en zorg je voor een maximaal rendement van je project. Voor vrijblijvend advies over de mogelijkheden voor jouw organisatie, neem contact op via contact@hgm.eu of bel ons op +31 85 020 11 05.
HGM is met 35+ jaar ervaring een van de eerste subsidieadviesbureaus van Nederland. Maak vandaag nog een afspraak en ontdek wat wij voor jou kunnen betekenen.
array(0) { } NULL NULL