ISDE

Investeringssubsidie voor verduurzaming van productieprocessen, gebouwen of te verhuren woningen
ISDE

Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE)

Met de Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE) voor zakelijke gebruikers en particuliere commerciële verhuurders kan je jouw productieproces, gebouw of te verhuren woning verduurzamen. Dit kan onder andere gerealiseerd worden met een (hybride) warmtepomp, een zonneboiler of een kleine windturbine.
Subsidiepercentage
15% - 30% (afhankelijk van de gekozen techniek)
Budget 2024
€ 600 miljoen
Openstelling
Hele jaar door
Inhoudsopgave

Wie komt in aanmerking voor ISDE-subsidie?

Zakelijke gebruikers:
Dit omvat rechtspersonen zoals bedrijven, maatschappen, stichtingen, vennootschappen onder firma (vof), commanditaire vennootschap (cv) en coöperaties.
Een zakelijke aanvrager met een bedrijfspand met monumentenstatus komt niet in aanmerking voor de ISDE.

Particuliere commerciële verhuurders:
Je bent een particuliere commerciële verhuurder als je een pand verhuurd aan derde en het pand niet je hoofdverblijf is. Hierbij krijg je alleen ISDE-subsidie als je investeert in een warmtepomp of zonneboiler voor in het huurpand.

Particuliere woningeigenaren die een monumentale woning verhuren. Deze aanvragers worden binnen de ISDE-regeling gezien als zakelijke aanvragers en kunnen gebruik maken van de technieken warmtepomp en zonneboiler.

Welke investeringen komen in aanmerking voor de ISDE-subsidie?

De volgende technieken komen in aanmerking voor de ISDE-subsidie.

    1. Warmtepompen: Dit omvat onder andere lucht-waterwarmtepompen, grond-waterwarmtepompen, water-waterwarmtepompen en hybride warmtepompen. Deze systemen worden gebruikt voor ruimteverwarming en/of warmtapwaterproductie.
    2. Zonneboilers: Een zonneboiler gebruikt zonne-energie om water te verwarmen voor gebruik in bijvoorbeeld sanitaire voorzieningen of ruimteverwarming.
    3. Kleinschalige windturbines: Dit zijn windturbines met een vermogen tot 100 kilowatt die elektriciteit opwekken uit windenergie.

ISDE warmtepomp

De ISDE-regeling heeft specifieke voorwaarden en subsidievoordelen voor warmtepompen. Dit zijn de belangrijkste voorwaarden en subsidievoordelen voor warmtepompen:

  1. Subsidieaanvraag vooraf: je moet de subsidieaanvraag indienen voordat u een koopovereenkomst sluit met de leverancier of installateur van de warmtepomp.
  2. Energieverbruik: Uw locatie moet een jaarlijks energieverbruik hebben dat lager is dan 50.000 kWh stroom en 25.000 m3 aardgas. Als uw locatie van het gasnet wordt afgesloten, is subsidie voor een luchtwater-warmtepomp wel mogelijk, ongeacht het energieverbruik.
  3. Nieuw product: De warmtepomp moet nieuw zijn en mag geen tweedehands of gebruikt product zijn.
  4. Bouwjaar gebouw: De warmtepomp moet worden geïnstalleerd in een gebouw/woning met een bouwjaar van voor 1 januari 2019, of u moet kunnen aantonen dat de omgevingsvergunning voor het bouwwerk vóór 1 juli 2018 is aangevraagd.
  5. Installatie: De warmtepomp moet worden geïnstalleerd door een bouwinstallatiebedrijf; zelfinstallatie is niet toegestaan.
  6. Tijdslijn: U moet de warmtepomp in gebruik nemen binnen 24 maanden nadat u de beslissing over de subsidieaanvraag heeft ontvangen.
  7. Geen dubbele subsidie: U heeft geen recht op subsidie als er al eerder subsidie is verstrekt voor dezelfde warmtepomp. Ook heeft u geen recht op subsidie als u al fiscaal voordeel ontvangt binnen de Energie-investeringsaftrek (EIA).


Subsidievoordeel voor warmtepompen:

Het subsidiebedrag kan variëren afhankelijk van het type warmtepomp en de capaciteit ervan. Ook kunnen de subsidiebedragen per jaar veranderen.

ISDE zonneboiler

De ISDE-regeling heeft specifieke voorwaarden en subsidievoordelen voor zonneboilers. Dit zijn de belangrijkste voorwaarden en subsidievoordelen voor zonneboilers:

  1. Subsidieaanvraag vooraf: Je moet eerst subsidie aanvragen voordat je een koopovereenkomst sluit met de leverancier van de zonneboiler.
  2. Nieuw product: De zonneboiler moet nieuw zijn en mag geen tweedehands of gebruikt product zijn. Deze moet bestaan uit collectoren en een boilervat.
  3. Bouwjaar gebouw: De zonneboiler moet worden geïnstalleerd in een gebouw of woning met een bouwjaar van voor 1 januari 2019, of je moet kunnen aantonen dat de omgevingsvergunning voor het bouwwerk vóór 1 juli 2018 is aangevraagd.
  4. Installatie: De installatie van de zonneboiler moet worden uitgevoerd door een bouwinstallatiebedrijf; zelfinstallatie is niet toegestaan.
  5. Tijdslijn: Je dient de zonneboiler binnen 24 maanden na ontvangst van de beslissing over de subsidieaanvraag in gebruik te nemen.
  6. Geen dubbele subsidie: Je hebt geen recht op subsidie als er al eerder subsidie is verstrekt voor dezelfde zonneboiler. Ook heb je geen recht op subsidie als je al fiscaal voordeel ontvangt binnen de Energie-investeringsaftrek (EIA).

 

Subsidievoordeel voor zonneboilers:

Het subsidiebedrag kan variëren afhankelijk van het type zonneboiler en het oppervlakte dat het zonlicht kan opvangen en omzetten naar warmte. Ook kunnen de subsidiebedragen per jaar veranderen. Neem contact op met HGM om te kijken wat je subsidie wordt.

ISDE kleinschalige windturbines

De ISDE-regeling heeft specifieke voorwaarden en subsidievoordelen voor kleinschalige windturbines. Dit zijn de belangrijkste voorwaarden en subsidievoordelen voor kleinschalige windturbines.

  1. Doelgroep: Zakelijke partijen komen in aanmerking voor subsidie voor kleinschalige windturbines. Dit geldt voor alle rechtspersonen, maar ook een maatschap, stichting, vof en cv.
  2. Minimaal rotoroppervlak: Een windturbine moet een minimaal rotoroppervlak hebben van 50 m2. Het project mag uit meerdere windturbines bestaan, maar iedere turbine heeft een minimaal rotoroppervlak van 50 m2.
  3. Aansluiting op elektriciteitsnet: De windturbines moeten worden aangesloten op het elektriciteitsnet via een aansluiting met een totale maximale doorlaatwaarde van 3*80 A (kleinverbruikersaansluiting).
  4. Omgevingsvergunningsaanvraag: Bij het aanvragen van de subsidie moet je aantonen dat je een omgevingsvergunningsaanvraag voor het windturbineproject hebt ingediend. Bij het indienen van de vaststelling van de subsidie moet je in het bezit zijn van deze omgevingsvergunning.
  5. Installatie door bouwinstallatiebedrijf: De installatie moet worden uitgevoerd door een bouwinstallatiebedrijf; zelfinstallatie is niet toegestaan.
  6. Subsidieaanvraag vooraf: Je moet eerst de subsidie aanvragen voordat je een koopovereenkomst sluit met de leverancier van de windturbine.
  7. Tijdslijn: De windturbine moet in gebruik worden genomen binnen 24 maanden nadat je de beslissing over de verlening van de subsidieaanvraag hebt ontvangen.
  8. Geen dubbele subsidie: Je hebt geen recht op subsidie als er al eerder subsidie is verstrekt voor dezelfde kleinschalige windturbine op dezelfde locatie.

 

Subsidievoordeel kleinschalige windturbines:

De maximale subsidie voor kleinschalige windturbines € 66,- per m2 rotoroppervlak bedraagt.

Waarom kiezen voor HGM?

Het uitzoeken van de verschillende technieklijsten, de overweging welke code het beste past bij jouw investering en het uitzoeken welke kosten wel of niet meegenomen kunnen worden in een aanvraag is tijdrovend.

HGM doet dit al meer dan 33 jaar en is daarom dé ideale partner om deze tijdrovende klus uit handen te nemen. Met onze expertise helpen we je om maximaal te profiteren van de ISDE-subsidie of andere subsidiemogelijkheden. Wij bieden concrete ondersteuning en begeleiding om een subsidieaanvraag te optimaliseren, zodat jij kunt genieten van het maximale fiscale voordeel. Kies voor HGM en benut jouw kansen voor een duurzamere en voordeligere toekomst.

Wil je weten wat de ISDE-regeling kan betekenen voor jouw duurzaamheidsinvesteringen? Neem dan contact op +31 85 020 11 05 of contact@hgm.eu voor een vrijblijvend adviesgesprek!

Onze ISDE adviseurs:

Rob
Rob Hoosemans
Adviseur
HGM Kees
Kees Aufleger
Adviseur

Gerelateerde subsidies

EIA
Fiscaal voordeel voor de aanschaf van energiebesparende technieken, duurzame energie en het verminderen van CO2 uitstoot
MIA / VAMIL
Fiscaal voordeel voor de aanschaf van milieuvriendelijke technieken
DUMAVA
Subsidieregeling duurzaam maatschappelijk vastgoed

Gerelateerd nieuws

SSEB

SSEB subsidie 2024: vernieuwd en binnenkort weer open

Op 5 maart 2024 opent de vernieuwde Subsidieregeling Schoon en Emissieloos Bouwmaterieel (SSEB) opnieuw voor aanvragen.

Subsidieadviseur

Het belang van een subsidieadviseur

Waarom verkiezen voor een externe subsidieadviseur? Het antwoord ligt in het streven naar maximaal voordeel en minimale inspanning

array(0) {
}
NULL
NULL
1
Stap
2
Stap
3
Stap
4
Volgende
5
Stap
6
Stap
7
Stap
8
Stap
9
Stap
10
Stap
11
Last Page

Als je werkt aan innovatieve technologie, productieprocessen, software of duurzame initiatieven, kun je mogelijk in aanmerking komen voor diverse subsidies.

Doe de subsidiecheck en zie direct voor welke subsidies je mogelijk in aanmerking komt.

Vul alstublieft uw antwoord in.
1
Stap
2
Stap
3
Stap
4
Volgende
5
Stap
6
Stap
7
Stap
8
Stap
9
Stap
10
Stap
11
Last Page
Je ontwikkelt een technisch nieuw product of software *
Vul alstublieft uw antwoord in.
1
Stap
2
Stap
3
Stap
4
Volgende
5
Stap
6
Stap
7
Stap
8
Stap
9
Stap
10
Stap
11
Last Page
De Ru0026amp;D-medewerkers staan op jouw eigen loonlijst *
Vul alstublieft uw antwoord in.
1
Stap
2
Stap
3
Stap
4
Volgende
5
Stap
6
Stap
7
Stap
8
Stap
9
Stap
10
Stap
11
Last Page
Je investeert in verduurzaming van productieprocessen of duurzame bedrijfsmiddelen *
Vul alstublieft uw antwoord in.
1
Stap
2
Stap
3
Stap
4
Volgende
5
Stap
6
Stap
7
Stap
8
Stap
9
Stap
10
Stap
11
Last Page
Je wil jouw innovatie op de internationale markt brengen *
Vul alstublieft uw antwoord in.
1
Stap
2
Stap
3
Stap
4
Volgende
5
Stap
6
Stap
7
Stap
8
Stap
9
Stap
10
Stap
11
Last Page
Je onderzoekt de technische of economische haalbaarheid van jouw innovatie *
Vul alstublieft uw antwoord in.
1
Stap
2
Stap
3
Stap
4
Volgende
5
Stap
6
Stap
7
Stap
8
Stap
9
Stap
10
Stap
11
Last Page
Je werkt samen met minimaal 1 ander MKB-bedrijf aan jouw innovatie *
Vul alstublieft uw antwoord in.
1
Stap
2
Stap
3
Stap
4
Volgende
5
Stap
6
Stap
7
Stap
8
Stap
9
Stap
10
Stap
11
Last Page
Je investeert in opleiding, ontwikkeling of duurzame inzetbaarheid van medewerkers *
Vul alstublieft uw antwoord in.
1
Stap
2
Stap
3
Stap
4
Volgende
5
Stap
6
Stap
7
Stap
8
Stap
9
Stap
10
Stap
11
Last Page
je maakt winst op innovatieprojecten waarvoor je in het verleden wbso of patent hebt ontvangen *
Vul alstublieft uw antwoord in.
1
Stap
2
Stap
3
Stap
4
Volgende
5
Stap
6
Stap
7
Stap
8
Stap
9
Stap
10
Stap
11
Last Page

Vul je gegevens in en bekijk jouw mogelijkheden.

Naam *
E-mail *
Telefoonnummer *
Vul alstublieft uw antwoord in.
1
Stap
2
Stap
3
Stap
4
Volgende
5
Stap
6
Stap
7
Stap
8
Stap
9
Stap
10
Stap
11
Last Page