De maakindustrie, een cruciale pijler van de wereldwijde economie, is voortdurend in beweging. Al sinds de industriële revolutie vormt deze sector het hart van productinnovatie, waarbij materialen worden omgezet in nieuwe producten. De sector blijft zich ontwikkelen en innoveren, met name door de integratie van digitale technologieën zoals het Internet-of-Things (IoT) en Industry 4.0, die een nieuwe dimensie van efficiëntie en connectiviteit toevoegen.
Nederland aan de Top in de productie-industrie
De Nederlandse maakindustrie is van cruciaal belang voor de nationale economie en heeft zich gepositioneerd als een van de meest innovatieve ter wereld. Deze toppositie is niet alleen te danken aan de focus op marktgerichte productie, maar ook aan het stimulerende innovatieklimaat dat op verschillende overheidsniveaus wordt ondersteund.
Uiteenlopende Financieringsmogelijkheden voor Innovatie
De overheid speelt een actieve rol in het aanjagen van innovatie binnen de maakindustrie door een reeks aan financiering- en subsidieregelingen aan te bieden. De Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO) is een fiscale regeling die de loonkosten vermindert. Dit wordt gerealiseerd door subsidie te verlenen op uren, kosten en uitgaven die worden besteed aan R&D. Veel technische innovaties op het gebied van producten en processen komen in aanmerking voor deze subsidie. Daarnaast biedt de overheid nog een scala aan andere financieringsmogelijkheden voor projecten zoals:
Speciaal voor het midden- en kleinbedrijf (mkb) binnen de negen topsectoren, biedt de MIT-regeling (Mkb-Innovatiestimulering Regio en Topsectoren) financiële instrumenten voor projectontwikkeling.
Extra Kansen binnen de Topsectoren Chemie & Energie
Vanwege de scherpe klimaatdoelstellingen biedt de Topsector Energie extra ondersteuning voor projecten die zich richten op de verduurzaming van energiegebruik, waaronder:
Regionale en Europese Subsidiekansen
De financieringskansen zijn niet beperkt tot nationaal niveau. Regionale samenwerkingen zoals de Kennis en Innovatie (KEI) en Versneller Innovatieve Ambities (VIA) in Noord-Nederland, als ook Europese fondsen zoals het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) en Interreg bieden aanvullende mogelijkheden. Op Europees niveau speelt het Horizon Europe programma een belangrijke rol, met oproepen voor specifieke innovatiethema’s die bedrijven en kennisinstellingen samenbrengen voor grensoverschrijdende projecten. Het Eurostars programma stimuleert technologische R&D die direct gericht is op het lanceren van vernieuwende producten op de markt, waarbij de samenwerking tussen mkb’s uit verschillende landen centraal staat.
Ontdek de Innovatiemogelijkheden voor jouw Bedrijf
HGM is met 35+ jaar ervaring een van de eerste subsidieadviesbureaus van Nederland. Maak vandaag nog een afspraak en ontdek wat wij voor jou kunnen betekenen.
array(0) { } NULL NULL