Je innovatieproject vermindert de CO2-uitstoot door het gebruik van hernieuwbare energiebronnen zoals zonne-energie, windenergie of waterkracht. Of je project verlaagt de kosten van CO2-vermindering door technieken zoals CO2-afvang en -opslag, waterstofproductie of het benutten van restwarmte. Het project kan gericht zijn op industrieel onderzoek, experimentele ontwikkeling, energiedemonstratieprojecten of een combinatie hiervan. Je krijgt subsidie voor de kosten van dergelijke innovatieprojecten.
De innovatie in je project moet leiden tot CO2-reductie in 2030 en helpt daarmee de klimaatdoelstellingen te behalen. Ook moet je innovatie besparen op onze toekomstige uitgaven aan subsidies, waarbij de besparing groter moet zijn dan de subsidie die je voor je project hebt aangevraagd.
Richt je project zich op windenergie op zee? Dan is de besparing op uitgaven voor subsidies geen vereiste. Je project moet echter wel leiden tot CO2-vermindering in 2030 en moet kostenvoordelen opleveren die groter zijn dan de aangevraagde subsidie. Dit geldt voor de bouw of het gebruik van te bouwen windparken op zee die zich bevinden in Nederlandse wateren en onze exclusieve economische zone.
Je project moet aansluiten bij de genoemde thema's en je moet voldoen aan specifieke en algemene voorwaarden van de Topsector Energie-regelingen.
Hernieuwbare energiebronnen die je kunt inzetten:
CO₂-besparende technieken waarvoor je subsidie kunt aanvragen:
Deze moeten kostenverlaging van CO2-vermindering stimuleren en volgen de categorieën van de SDE++ subsidieregeling. Het doel is dat de overheid minder uitgeeft aan de SDE++ subsidie.
Welke projecten krijgen subsidie?
Extra voorwaarden per optie:
Projecten die geen subsidie krijgen:
Berekening en onderbouwing van kostenbesparing: Je moet de verwachte kostenbesparing onderbouwen met een berekening, waarvoor PBL-modellen gebruikt worden. Deze rekenmodellen zijn beschikbaar tijdens het aanvraagproces. Je moet ook de technische haalbaarheid aantonen via vooronderzoek en de aanpak en methodiek van je project goed uitwerken.
Een succesvolle subsidieaanvraag vereist grondige voorbereiding. Begin daarom tijdig met de eerste stappen.
De specialisten van HGM staan klaar om je van begin tot eind te ondersteunen. Met onze marktkennis en inzicht in de uitdagingen binnen jouw branche, kunnen we je effectief adviseren en zo de kans op het verkrijgen van subsidie verhogen. Wil je meer weten over de subsidiemogelijkheden voor jouw organisatie? Twijfel niet en neem contact op via 085 020 11 05 of contact@hgm.eu of plan een gratis adviesgesprek in.
HGM is met 35+ jaar ervaring een van de eerste subsidieadviesbureaus van Nederland. Maak vandaag nog een afspraak en ontdek wat wij voor jou kunnen betekenen.
array(0) { } NULL NULL