Het CEF-programma ondersteunt de ontwikkeling, aanleg en modernisering van infrastructuurprojecten die cruciaal zijn voor het verbeteren van de interne markt en voor de versterking van de sociale, economische en territoriale cohesie binnen de EU. Dit omvat zowel fysieke infrastructuur als diensten die nodig zijn om deze infrastructuur effectief te gebruiken.
Het CEF Transport-subprogramma is het grootste van de drie en is direct gekoppeld aan de trans-Europese vervoersnetwerk (TEN-T) strategie, die gericht is op de bouw en het onderhoud van belangrijke vervoerscorridors binnen de EU. Dit subprogramma heeft als doel om grensoverschrijdende verbindingen te verbeteren, vervoersknelpunten te verwijderen, intermodaliteit te bevorderen en een bijdrage te leveren aan de duurzaamheids- en digitaliseringsdoelstellingen van de EU. Het ondersteunt projecten die belangrijk zijn voor het verminderen van de milieu-impact van transport, zoals de ontwikkeling van schone brandstoftechnologieën en de implementatie van intelligente transportsystemen.
Het Energie-subprogramma richt zich op projecten die de energiezekerheid binnen de EU verhogen, de integratie van de interne energiemarkt bevorderen en de transitie naar een duurzame energievoorziening ondersteunen. Dit omvat de ontwikkeling van nieuwe energie-infrastructuur, zoals pijpleidingen, elektriciteitsnetten en opslagfaciliteiten, en de modernisering van bestaande infrastructuur om deze efficiënter en duurzamer te maken.
Het Digitaal/Telecommunicatie-subprogramma focust op het uitrollen van hoogwaardige digitale netwerken en diensten over heel Europa, met het doel om de digitale interne markt te versterken en de digitale kloof tussen regio's te dichten. Dit subprogramma ondersteunt de aanleg van breedbandinfrastructuur, de uitrol van 5G-netwerken, en de ontwikkeling van digitale diensten die van cruciaal belang zijn voor de digitale economie, zoals e-gezondheidsdiensten, e-overheid en cyberbeveiliging.
Een belangrijk aspect van het CEF-programma is de nadruk op de vergroening en digitalisering van infrastructuren. Dit sluit aan bij de doelstellingen van de Europese Green Deal en de Digitale Agenda van de EU, die beide streven naar een duurzamere en digitaal geavanceerdere economie. Door investeringen in groene en digitale projecten te stimuleren, draagt het CEF-programma bij aan de transitie naar een klimaatneutrale, groene, eerlijke en sociale economie, terwijl het tegelijkertijd de digitale transformatie van Europa versnelt.
CEF staat open voor ondernemingen (inclusief het midden- en kleinbedrijf) en overheidsinstanties. Een vereiste voor sommige aanvragen is dat er sprake moet zijn van grensoverschrijdende samenwerking.
Voor de periode van 2021 tot en met 2027 heeft de Europese Unie een budget van € 33,71 miljard toegewezen aan het CEF-programma. Hiervan is bijna 26 miljard euro gereserveerd voor CEF Transport, bijna 6 miljard euro voor CEF Energie, en ongeveer 1,5 miljard euro voor CEF Digitaal. De hoogte van de subsidie die je kunt ontvangen varieert afhankelijk van het subprogramma, het doel van het project en de regio. Subsidies kunnen variëren van een minimum van 30% tot een maximum van 85% van de totale projectkosten.
De aanvraagprocedure verschilt per subprogramma. Aanvragen voor CEF Transport dienen ingediend te worden via het Europees Uitvoerend Agentschap voor Klimaat, Infrastructuur en Milieu (CINEA), en in Nederland is goedkeuring van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat vereist. Voor CEF Energie verloopt de aanvraag ook via CINEA, maar is geen goedkeuring van het ministerie nodig. CEF Digitaal-aanvragen gaan via het Europees Uitvoerend Agentschap voor Gezondheid en Digitaal (HaDEA). Gezien CEF Transport het grootste subprogramma is en de vereiste goedkeuring van het ministerie, is tijdig contact opnemen met de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) cruciaal.
Het aanvragen van een Europese subsidie is complex. Er zijn strikte voorwaarden, er moet veel project- en juridische documentatie worden verstrekt, en samenwerking met één of meer internationale partners is vaak een vereiste. Tegenover deze inspanning staan echter aanzienlijke subsidiebedragen, wat Europese subsidies aantrekkelijk maakt voor zowel overheidsinstanties als bedrijven. Het faciliteert grote projecten en internationale doorbraken. Wij bieden ondersteuning door adviseurs met specifieke ervaring op het gebied van CEF, zodat je verzekerd bent van het maximale resultaat uit je aanvraag.
Wil je weten wat de CEF subsidie kan betekenen voor jouw? Neem dan contact op +31 85 020 11 05 of contact@hgm.eu voor een vrijblijvend adviesgesprek!
HGM is met 35+ jaar ervaring een van de eerste subsidieadviesbureaus van Nederland. Maak vandaag nog een afspraak en ontdek wat wij voor jou kunnen betekenen.
array(0) { } NULL NULL