MIA / VAMIL. Bespaar op je aanschaf van milieuvriendelijke en duurzame bedrijfsmiddelen.

Fiscale regelingen die ondernemers stimuleren om te investeren in milieuvriendelijke en duurzame technieken door middel van belastingvoordeel.

Voordeel MIA/VAMIL

Zowel de aankoopkosten van je bedrijfsmiddel als de kosten voor installatie of montage komen in aanmerking voor de MIA/VAMIL subsidie. De subsidie die je ontvangt, is in de vorm van fiscaal voordeel. Dit bedrag mag je uiteindelijk aftrekken van de vennootschapsbelasting of inkomstenbelasting.

De VAMIL-regeling 

De Vamil-regeling biedt je de mogelijkheid om 75% van een investering op een willekeurig moment af te schrijven van de winst. Hierdoor betaal je minder belasting over de winst. Door te kiezen wanneer je afschrijft, kun je de fiscale winst verlagen. Je bepaalt zelf hoe snel of langzaam je afschrijft, zelfs in het jaar van investering. De resterende 25% schrijf je regulier af.

De MIA-regeling 

Met de MIA-regeling kunnen bedrijven profiteren van een extra aftrekmogelijkheid van de fiscale winst, bovenop andere fiscale aftrekmogelijkheden zoals de willekeurige afschrijving. Als je een bedrijfsmiddel hebt aangeschaft waarvan de code in de Milieulijst begint met een A, B, D, E, F of G, mag je 27%, 36% of 45% van het investeringsbedrag extra aftrekken van de winst over het kalenderjaar waarin het bedrijfsmiddel is aangeschaft. Hierdoor betaal je minder belasting.

Wat is het subsidiepercentage?

De code van jouw bedrijfsmiddel bepaalt hoeveel je mag aftrekken en of je zowel Vamil- als MIA-voordeel kunt toepassen. Het minimale MIA-voordeelpercentage is 27% en het maximale is 45%. Voor Vamil geldt een vast percentage van 75%. Dus het totaalbedrag dat je kunt aftrekken, zal per bedrijfsmiddel verschillen.

Code  MIA-voordeel  VAMIL-voordeel
A  36%  75%
B  27%  75%
C  –  75%
D 36%  –
E  27%  –
F 45%  75%
G  45%  –

Voor wie is de MIA/VAMIL?

De MIA/VAMIL-regeling is bedoeld voor ondernemers die in Nederland, Aruba, Curaçao, Sint Maarten of de BES-eilanden die inkomsten- of vennootschapsbelasting betalen en investeren in milieuvriendelijke technieken die op de Milieulijst staan. Dit kunnen zowel kleine als grote ondernemingen zijn, uit alle sectoren van de economie. Of je nu een eenmanszaak, vennootschap onder firma, besloten vennootschap of naamloze vennootschap hebt, je kunt in aanmerking komen voor deze fiscale voordelen als je investeert in duurzame en milieuvriendelijke technieken.

Wat zijn de voorwaarden van de MIA/VAMIL?

Deze regeling is van toepassing wanneer je investeert in een bedrijfsmiddel dat op de Milieulijst staat en voldoet aan de eisen die voor dat bedrijfsmiddel zijn gesteld in de Milieulijst.

Het is belangrijk dat het bedrijfsmiddel nieuw is en nog niet eerder gebruikt. Tweedehands bedrijfsmiddelen komen namelijk niet in aanmerking voor deze regeling. De investering moet betrekking hebben op kosten die je hebt gemaakt voor de aanschaf en installatie van het bedrijfsmiddel.

Een cruciale voorwaarde is dat je de subsidie binnen drie maanden nadat je de investeringsverplichting bent aangegaan, indient.

Het is goed om te weten dat de voorwaarden jaarlijks kunnen wijzigen. Daarom is het altijd raadzaam om voor de meest recente informatie contact met ons op te nemen.

  • Max. bestandsgrootte: 256 MB.
    Wij kunnen aan de hand van de offerte zien of de investering in aanmerking komt voor subsidie
  • Wil je de subsidieaanvraag direct starten? Vink dan de akkoordverklaring aan.

HGM maakt verschil 

Helder . Persoonlijk . Innovatie . Kennis

Heb je hulp nodig of wil je gewoon even sparren over je plannen? Bel ons, we zijn er om je te ondersteunen en samen de beste oplossingen te vinden.

Weten of je in aanmerking komt voor MIA\Vamil voordeel?
Wij helpen u graag! Neem vrijblijvend contact met ons op.

085 – 020 11 05

Gerelateerd nieuws

Wordt jouw techniek opgenomen in de Milieulijst 2024?

Word een HGM partner

Wij creëren al jaren financiële ruimte voor een breed scala aan bedrijven. Hier zie je enkele van onze partners.

HGM referenties subsidieHGM referenties subsidie e-healthHGM referenties subsidiesubsidie metaalindustrie hgmHGM referenties subsidieHGM referenties subsidie horeca koeling