Met ruim 35 jaar ervaring in subsidieadvies, hebben we bij HGM talloze ondernemingen zien groeien dankzij de cruciale steun van subsidies. Maar heb je je ooit afgevraagd waar subsidies eigenlijk vandaan komen? Hierbij bedoelen we niet zozeer de “subsidie” die het oude Rome verstrekte in de vorm van voedsel en voorzieningen aan burgers in nood; of de staatssteun die in de middeleeuwen en vroegmoderne tijd werd gegeven aan bepaalde industrieën, handelaren, of kunstenaars.
Het gaat om subsidievormen die vanaf de negentiende en twintigste eeuw werden verleend als instrumenten voor economische ontwikkeling, sociale zekerheid en ondersteuning van verschillende industrieën. Met name de subsidies voor economische ontwikkeling zijn in vorm en grootte gegroeid; de focus is komen te liggen op het stimuleren van activiteiten (vaak innovatie) en investeringen, welke werkgelegenheid en economische groei in een regio of sector creëren. Deze focus is niet iets van de laatste 20 jaar. Toen ik begin dit jaar het huis van mijn moeder leeghaalde, kwam ik een oude krant tegen. In ‘Het Nieuwsblad van het Zuiden’ van donderdag 13 juni 1968 stond een artikel waarin sprake is van subsidie voor industrie in de bedreigde regio’s. Dit artikel heb ik hier toegevoegd. Leuk detail is dat er een foto van Joop den Uyl is afgedrukt met tegendraadse frase‘…. absurd idee…..’.
In gevallen waar subsidie wordt verstrekt voor ontwikkeling, is het essentieel dat het gaat om een project waaraan risico’s verbonden zijn; een positief projectresultaat mag niet gegarandeerd zijn. Toch vinden overheden het belangrijk dat risicovolle projecten die een meerwaarde kunnen creëren, worden aangegaan, omdat als deze projecten slagen een positieve en stimulerende uitwerking ontstaat op onze concurrentiepositie, de werkgelegenheid, de handelsbalans en ons ‘vermogen’. Subsidie zou de partijen die zich met zo’n risicovol project bezighouden, over de streep moeten trekken.
Wat betreft subsidies voor ontwikkeling heeft onafhankelijk onderzoek aangetoond dat elke euro die de overheid als subsidie uitreikt in waarde bijna verdubbelt in termen van investeringen. Maar ook de afgeleide vennootschaps- en inkomstenbelasting wordt hoger, welke weer terugvloeit naar de overheid. Iedereen blij dus. De overheid kan subsidies dus gebruiken om op een win-win wijze het bedrijfsleven te sturen. Natuurlijk zijn er ook missers bij het verdelen van subsidiepotten en kleeft aan het verstrekken van subsidie het gevaar dat afhankelijkheid ontstaat; bedrijven die overeind worden gehouden door subsidiegelden en anders niet levensvatbaar zijn. Maar gelukkig is de controle hierop geïntensiveerd en wordt er inmiddels met hogere zorgvuldigheid omgesprongen met publieke gelden.
HGM is met 35+ jaar ervaring een van de eerste subsidieadviesbureaus van Nederland. Maak vandaag nog een afspraak en ontdek wat wij voor jou kunnen betekenen.
array(0) { } NULL NULL