Er liep tot 10 oktober een internetconsultatie waarin iedereen zijn of haar gedachten kon delen over de voorgestelde veranderingen in de BOSA-regeling.
De vernieuwde BOSA-regeling blijft in veel aspecten overeenkomen met de huidige. Het blijft gericht op amateursportorganisaties die subsidie willen voor de bouw en onderhoud van sportfaciliteiten, evenals voor de aankoop van sportuitrusting. Er zijn echter enkele aanpassingen aangebracht. Hieronder worden de belangrijkste wijzigingen benoemd.
De definitie van een amateursportorganisatie ondergaat een veranderingen. Voorheen werd het gedefinieerd als een privaatrechtelijke entiteit zonder winstoogmerk met als hoofddoel het faciliteren van sportactiviteiten voor lokale amateursporters. Nu ligt de nadruk op stichtingen of verenigingen die zich primair richten op het stimuleren van de amateursport, hetzij door directe participatie of door het beschikbaar stellen van sportfaciliteiten. Er zijn ook specifieke affiliatie-eisen geïntroduceerd, afhankelijk van het soort dienst dat ze aanbieden.
Wat betreft de amateursport, voorheen was de definitie beperkt tot activiteiten die niet beroepsmatig werden uitgeoefend. De nieuwe beschrijving is uitgebreider en legt meer nadruk op de lokale gemeenschap. Sport moet nu breed toegankelijk zijn voor lokale deelnemers en mag niet beroepsmatig of in het kader van zorg of revalidatie worden uitgevoerd. Daarnaast zijn er striktere eisen gesteld aan contractuele afspraken tussen de sporter en de organisatie.
Een ander opvallend verschil zit in de aanvraagprocedure. In plaats van de aanvraag in te dienen binnen 12 maanden na voltooiing van de subsidiabele activiteiten, moet de aanvraag nu worden ingediend binnen 12 maanden na de factuurdatum van deze kosten.
Tot slot is er een wijziging in de financiële structuur van de subsidie. Voorheen konden organisaties een subsidie van maximaal 20% ontvangen voor bepaalde activiteiten, met een extra 10% voor aanvullende acties. Onder de nieuwe regeling kunnen organisaties tot 20% krijgen voor bouw- en aankoopactiviteiten, en 20% extra voor inspanningen op het gebied van verduurzaming en toegankelijkheid.
Heb je behoefte aan persoonlijk advies of heb je vragen over hoe wij je kunnen ondersteunen? Neem dan contact met ons op. Je kunt ons bereiken op 085 020 11 05, een e-mail sturen naar contact@hgm.eu, of direct een gratis adviesgesprek inplannen met een van onze ervaren adviseurs.
HGM is met 35+ jaar ervaring een van de eerste subsidieadviesbureaus van Nederland. Maak vandaag nog een afspraak en ontdek wat wij voor jou kunnen betekenen.
array(0) { } NULL NULL