Alle bedrijven in Nederland, waaronder starters, zzp'ers, mkb'ers en grote ondernemingen, die onderzoek en ontwikkelingswerk uitvoeren, kunnen deze WBSO subsidie aanvragen. Zelfstandigen dienen ten minste 500 uur per jaar aan onderzoek en ontwikkeling te besteden.
Het voordeel van de WBSO regeling verreken je direct in de loonbelastingaangifte. In geval van een eenmanszaak of V.O.F. verreken je dit met de inkomstenbelasting. De tarieven en percentages van de WBSO voor 2025 zijn:
Benieuwd hoe jij de WBSO subsidie kunt aanvragen? Wij checken altijd eerst of jouw innovatieproject aan de WBSO subsidie voorwaarden voldoet. Bij een positieve check beginnen we meteen met de aanvraag. Hierbij beschrijven we wat er wordt ontwikkeld, de technische uitdagingen, mogelijke oplossingsrichtingen en de risico's die we samen zien. Vervolgens maken we een inschatting van de S&O-uren, kosten en andere gerelateerde uitgaven.
Na het samenstellen van alle benodigde documentatie dienen we de aanvraag digitaal in bij RVO. Je kunt starten met het project vanaf de aanvang van de aanvraagperiode en hoeft dus niet te wachten op goedkeuring. Het is cruciaal om tijdens de uitvoering een goede administratie bij te houden. Denk hierbij aan urenregistratie per project en per medewerker, relevante documenten en een overzicht van de kosten. Hiervoor hebben wij een handige tool die de administratie overzichtelijk en makkelijk maakt.
Het verkregen WBSO voordeel kun je vervolgens verrekenen in de belastingaangifte. Voor bedrijven met personeel gebeurt dit via de loonheffing, terwijl zelfstandigen dit verwerken in hun inkomstenbelasting. Aan het einde van het kalenderjaar is het belangrijk om voor 31 maart de werkelijke uren en gemaakte kosten/uitgaven te rapporteren aan RVO.
Voor het jaar 2025 is er binnen de WBSO, de regeling voor innovatieve ondernemingen in Nederland, een budget van ruim € 1,6 miljard gereserveerd. De voorwaarden van de subsidie zijn uitgebreid, waardoor ondernemers een groter financieel voordeel kunnen behalen. Dit besluit is genomen omdat de WBSO als cruciaal wordt beschouwd voor het stimuleren van innovatie binnen het land. De verhoging van zowel het budget als de subsidieparameters is bedoeld om de nationale doelstelling te ondersteunen om tegen 2030 meer dan 3% van het bruto binnenlands product aan innovatie te besteden.
Aanvraagtermijnen voor WBSO-subsidie in 2025 Voor de WBSO-subsidie geldt dat aanvragen uiterlijk op 31 december afgerond moeten zijn, en moeten betrekking hebben op alle speur- en ontwikkelingsuren (S&O-uren) binnen het kalenderjaar. Projecten moeten een minimale looptijd van drie maanden hebben, wat betekent dat aanvragen voor het jaar 2025 ingediend moeten worden vóór of op 30 september 2025. Elk bedrijf kan maximaal vier keer per jaar een WBSO-aanvraag indienen, met de mogelijkheid om drie aanvullende aanvragen te doen voor extra projecten of S&O-uren. Ontdek het volledige WBSO-aanvraagproces van begin tot eind. Begin vandaag nog met uw WBSO-aanvraag voor 2025 en neem contact op met onze specialisten voor meer informatie.
Onze experts zijn als een van de eerste bureaus ooit gespecialiseerd in de optimalisatie van de WBSO subsidie voor innovatieprojecten. Wij nemen het volledige aanvraagtraject uit handen, waardoor onze klanten kunnen focussen op hun kernactiviteiten. Wij bieden onze diensten en meer dan 30 jaar ervaring aan op een no-cure-no-pay tarief en kunnen de juistheid van jouw S&O-administratie controleren. Dit laatste is een cruciaal onderdeel gezien de steekproefsgewijze controles van RVO waarbij nauwgezet wordt gekeken naar de correctheid van aangeleverde documentatie.
Wil je weten wat de WBSO-regeling kan betekenen voor jouw project? Neem dan contact op via +31 85 020 11 05 of contact@hgm.eu. Of plan direct een gratis adviesgesprek.
HGM is met 35+ jaar ervaring een van de eerste subsidieadviesbureaus van Nederland. Maak vandaag nog een afspraak en ontdek wat wij voor jou kunnen betekenen.
array(0) { } NULL NULL