Heb je onlangs een WBSO-aanvraag ingediend voor 2023? Dan kan het zomaar zijn dat je van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) een vragenbrief ontvangt. Deze digitale vragenbrief, verzonden via het RVO-portal, vraagt om aanvullende informatie over je project. De vragen variëren van technische details tot vragen over de bedrijfsstructuur en het personeel. Wij helpen je om deze op een juiste manier te beantwoorden.
Het beantwoorden van een WBSO vragenbrief is niet alleen tijdrovend, maar vereist ook specifieke kennis en inzicht. Gedetailleerde vragen over de technische aspecten van je project of de opgevoerde materiaal- of investeringskosten kunnen complex zijn. Het is essentieel om deze vragen correct en beknopt te beantwoorden, in de 'taal van de overheid'. Dit betekent dat je antwoorden duidelijk, beknopt en in overeenstemming met de overheidsnormen moeten zijn. Hiermee toon je aan dat je project innovatief is en binnen de scope van de WBSO-subsidie valt.
Een veelgemaakte fout is dat je te veel nadruk legt op de functionele aspecten van het project, zonder de technische knelpunten of de noodzaak van de innovatie helder uit te leggen. Daarnaast is het belangrijk om uit te leggen waarom standaardoplossingen niet voldoen voor je project. Structuur, de relatie tussen de onderdelen, en hoe deze samenwerken, zijn cruciale elementen die in je antwoord moeten worden opgenomen.
Als de werking van je innovatie niet duidelijk is voor de adviseur, overweeg dan een schets of afbeelding mee te sturen. Een visuele weergave kan vaak meer zeggen dan een lange tekst. Vergeet niet om dit te ondersteunen met een begeleidende tekst.
Niet alles WBSO?
Als een deel van je activiteiten niet als WBSO wordt erkend, kun je een gedetailleerde specificatie van de uren aanleveren. Zo kun je aantonen welk deel van het project wel in aanmerking komt voor de subsidie.
Functionele eisen vs. technische knelpunten
Wordt er opgemerkt dat je voornamelijk functionele eisen hebt beschreven en geen technische knelpunten? Dan is het zaak om je knelpunten en oplossingsrichtingen gedetailleerder te beschrijven. Vaak leidt een functionele eis tot een technisch knelpunt.
Je project in perspectief plaatsen
Heb je meerdere projecten die veel op elkaar lijken? Licht dan duidelijk het verschil met het nieuwe project toe. In de WBSO moet een ontwikkeling namelijk nieuw zijn voor je onderneming.
Voor langlopende projecten waarbij de richting regelmatig verandert, kan het handig zijn om een geheel nieuw project te formuleren of het oude project een opfrisbeurt te geven.
Als een adviseur ernstige bedenkingen heeft, is het cruciaal om je technische knelpunten sterk en goed onderbouwd te presenteren. Een subsidieadviseur kan hierbij van grote toegevoegde waarde zijn.
Bij HGM begrijpen we dat het beantwoorden van deze vragen specialistisch werk is. Onze WBSO-specialisten hebben veel ervaring met het navigeren door deze processen en kunnen je helpen om je antwoorden zorgvuldig en effectief te formuleren. We zorgen ervoor dat je antwoorden niet alleen technisch correct zijn, maar ook afgestemd zijn op de specifieke eisen van de RVO.
Twijfel je over het beantwoorden van je WBSO vragenbrief? Neem dan contact op met HGM. Wij bieden een gratis second opinion aan en kunnen je adviseren over de beste aanpak. Onze adviseurs staan klaar om je te helpen het maximale uit je subsidie te halen.
HGM is met 35+ jaar ervaring een van de eerste subsidieadviesbureaus van Nederland. Maak vandaag nog een afspraak en ontdek wat wij voor jou kunnen betekenen.
array(0) { } NULL NULL