Het EU innovatiescorebord is een hulpmiddel dat een overzicht geeft van de innovatieprestaties van elk land binnen de EU. Landen die 25 procent boven het gemiddelde scoren, mogen zich innovatieleider noemen. Dit jaar zijn dat Zweden, Finland, Denemarken, Nederland en België. 

 

Minister van Economische Zaken en Klimaat Micky Adriaansens benadrukte het belang van Nederlandse ondernemers die investeren in innovatieve producten en diensten voor toekomstige banen en inkomsten, zeker in deze economisch uitdagende tijden. 

 

Wereldwijde erkenning via innovatiescorebord

Ook buiten Europa scoorde Nederland goed. Zo staan ​​we op de vijfde plaats in de wereldwijde innovatiescorebord (Global Innovation Index) van de World Intellectual Property Organization (WIPO). 

 

Nationaal groeifonds 

Minister Adriaansens stelde ook dat de positie als innovatieleider niet vanzelfsprekend is; “de overheid draagt daarom in toenemende mate zelf bij aan kansrijke innovatieprojecten om onze economie op lange termijn succesvol te laten zijn en blijven”. Een instrument dat daarbij wordt ingezet is het Nationaal Groeifonds  

RVO als steunpilaar 

RVO begeleidt innovatieve ondernemers daar waar mogelijk. Van het adviseren over octrooiaanvragen tot het toekennen van subsidies, RVO levert haar bijdrage in verschillende stadia van het innovatieproces. 

Benieuwd of jouw project in aanmerking komt voor subsidie? Neem contact met ons op voor een gratis Quickscan.  

 

Wat is de Innovatiebox?

Maak je winst over je innovatieve activiteiten? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor de Innovatiebox. Deze regeling is bedoeld om de successen van innoverende ondernemers te belonen. Met deze regeling betaal je minder vennootschapsbelasting (vpb) over de winst van je innovatieproject doordat je in een aparte ”box” met sterk verlaagde tarief terechtkomt (9%). Een S&O verklaring is hierbij een belangrijk ’toegangskaartje’ tot de Innovatiebox

Verhoogd vpb-belastingtarief

Het kabinet heeft besloten om het vpb-tarief op twee verschillende manieren te veranderen in 2023 ten opzichte van 2022. Ten eerste wordt de vennootschapsbelasting van de eerste schrijf in 2023 verhoogt van 15% naar 19%. Ten tweede is de bovengrens van de eerste schrijf verlaagd van € 395.000 naar € 200.000, waardoor bedrijven eerder het verhoogde tarief betalen van 25,8%. Hieronder worden de veranderingen weergegeven in een tabel:

2022 2023
Tarief Schijf 1 15% 19%
Tarief schijf 2 25,8% 25,8%
Schrijfgrens € 395.000 € 200.000

 

Het effectieve belastingtarief van 9% van de Innovatiebox blijft in 2023 hetzelfde. Hierdoor wordt het nog aantrekkelijker om deze regeling aan te vragen!

Weten wat jouw mogelijkheden zijn?

De specialisten van HGM hebben veel ervaring met het aanvragen van de Innovatiebox. Neem contact met ons op via onderstaand nummer of doe de vrijblijvende Innovatiebox scan op onze website om te kijken of je in aanmerking komt.

De innovatiebox is ingevoerd om innovatief onderzoek door ondernemers fiscaal te stimuleren. Om in aanmerking te komen voor een verlaagd vennootschapsbelasting tarief, moeten ondernemers een gemotiveerd verzoek bij de Belastingdienst indienen.

Afgeleide winsten die behaald worden met innovatieve activiteiten (WBSO projecten en octrooien) vallen in deze box. Op Prinsjesdag 2020 werd bekend gemaakt dat het tarief van de vennootschapsbelasting (VPB) voor deze winsten gaat van 7% in 2020 naar 9% in 2021. Hoewel de regeling hierdoor minder gunstig wordt, blijven de besparingen als gevolg van het uitblijven van de eerder aangekondigde verlaging van het VPB-tarief nog steeds substantieel.

Het hoge VPB-tarief blijft 25% in 2021. Het lage VPB-tarief gaat van 16,5% naar 15%. De eerste tariefschijf wordt verhoogd naar € 245.000 in 2021 en € 395.000 in 2022.

+++++

Gebruik maken van de innovatiebox regeling?

HGM verzorgt aanvraagtrajecten volledig op no-cure-no-pay basis. Heb je belangstelling voor de innovatiebox regeling, neem contact op met Ebele Zuidema.

Vragen?

Neemt contact op!

Word een HGM partner

Wij creëren al jaren financiële ruimte voor een breed scala aan bedrijven. Hier rechts zie je enkele van onze partners.

HGM referenties subsidieHGM referenties subsidie e-healthHGM referenties subsidiesubsidie metaalindustrie hgmHGM referenties subsidieHGM referenties subsidie horeca koeling