Meer dan 82% van de ondernemers maakt gebruik van een subsidieadviseur. Dit is natuurlijk niet kosteloos. Waarom kiezen veel bedrijven er dan toch voor om een externe adviseur in te huren in plaats van het zelf te doen?   

Meer voordeel, minder gedoe

Stel, je hebt een probleem met je auto. Je kunt het misschien zelf repareren, maar hoe langer je eraan sleutelt, hoe meer problemen je tegenkomt of veroorzaakt. De vraag is of je eigen werk de beste oplossing tot stand brengt? Het zelf willen oplossen of uitzoeken kost in ieder geval veel tijd. De stelling is dat het uiteindelijk efficiënter is als het voor je wordt gedaan door een specialist. De tijdsbesparing is meer waard dan het bedrag dat je aan de specialist kwijt bent. Bovendien weet je zeker dat het goed is geregeld en meestal attendeert de specialist je ook op andere belangrijke zaken die je zelf niet had gezien. Bovenstaande geldt zeker voor subsidies.  

De juiste mogelijkheden vinden   

Bij subsidies zijn er tal van regels en voorwaarden om rekening mee te houden. Daarnaast ontstaan er bijna elke dag nieuwe subsidiemogelijkheden. Voor een specialist is dit dagelijkse kost en bovendien ‘core business’. Het gaat je zelf niet lukken om de dynamiek in het subsidielandschap te volgen en kansen te ontwaren. De tijd die dit vraagt kun je als ondernemer beter in je eigen onderneming steken, daar waar jij de grootste toegevoegde waarde kunt creëren    

Mis nooit een deadline 

Een laatste belangrijke taak van een subsidie-adviseur is het bewaken van het aanvraag- of declaratieproces. Al het voorgaande werk heeft geen nut gehad als de deadline wordt gemist.  

Wil je meer weten waarom werken met een subsidieadviseur zinvol is? Neem dan contact op met één van onze experts. 

 

Start je met een innovatieproject?  Dan kun je mogelijk de R&D-kosten verlagen door de WBSO subsidie aan te vragen. Met deze subsidie kun je tot wel 40& korting krijgen op de ontwikkelingskosten 

Benieuwd of je in aanmerking komt voor de WBSO subsidie?

Doe bij ons de WBSO quick scan en weet binnen 1 minuut of je voldoet aan de voorwaarden van de WBSO. De scan is gratis en vrijblijvend.

Wat kan HGM voor jouw onderneming betekenen?

Ten eerste kunnen wij een uitgebreide analyse uitvoeren om te kijken of je project in aanmerking komt voor de WBSO. Kom je in aanmerking voor de WBSO subsidie? Dan helpen wij je van A tot Z met deze aanvraag. Ook bij eventuele controles vanuit de overheid staan wij voor je klaar. Dit doen wij geheel op no-cure-no-pay basis, zonder hiervoor extra te factureren.

De WBSO in combinatie met andere subsidies

Het is mogelijk dat je naast de WBSO subsidie in aanmerking komt voor andere subsidies. Wij kijken naar jouw activiteiten en kunnen op basis hiervan bepalen welke subsidies er nog meer mogelijk zijn.

In Nederland zijn wij marktleider in het combineren van de WBSO subsidie met de Innovatiebox. Door de Innovatiebox regeling aan te vragen kan de winst die wordt geboekt uit innovatieve activiteiten worden belast tegen een vennootschapsbelasting van 9% in plaats van 15% of 25%. Door de WBSO en de Innovatiebox te combineren kan het fiscale voordeel enorm oplopen.

Vraag je als ondernemer zelf de WBSO aan? Dan kunnen wij een second opinion voor je uitvoeren. 

Het kan voordelig voor je zijn om een second opinion door ons te laten voeren. Samen bekijken we of je het maximale haalt uit jouw WBSO-aanvraag. Met ruim 33 jaar ervaring merken wij vaak dat er meer uit de WBSO aanvraag te halen is dan bij ondernemers bekend is.

 

 

Wat betekent dit voor ondernemers? 

HGM is vanaf oktober een samenwerking aangegaan met Financieringsgilde. Het pakket van Financieringsgilde is met een mooi woord ‘complementair’ aan de dienstverlening van HGM. Dankzij deze samenwerking kunnen we een complete financieringsoplossing bieden.

Financieringsgilde geeft ondernemers onafhankelijk advies over hun financieringsmogelijkheden. Hierbinnen komen verschillende vormen aan bod. Het aspect duurzaamheid wordt steeds nadrukkelijker als voorwaarde gesteld bij het verkrijgen van financiering. Daardoor vormen subsidies voor duurzame investeringen een belangrijk onderdeel van het financieringsaanbod.

Als ondernemer krijg je door deze samenwerking een totaaloplossing aangeboden. Je hoeft dus niet apart op zoek te gaan naar subsidies. Hierdoor ben je in staat om de financiering realistisch te koppelen aan factoren als terugverdientijd en ROI. Het gaat hierbij om bedrijfsfinanciering in de volle breedte.

Regionale samenwerking

Financieringsgilde bestaat uit 50 enthousiaste financieringsdeskundigen die mkb-ondernemers adviseren. Financieringsgilde kenmerkt zich door een persoonlijke benadering; er komt een adviseur bij je langs of je kunt afspreken bij een filiaal in de buurt. Deze persoonlijke benadering sluit aan bij de kernwaarden van HGM.

Benieuwd of je project in aanmerking komt voor subsidie of financiering? Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Steeds meer particulieren willen hun woning verduurzamen. Er is flink beroep gedaan op de ISDE-subsidie voor warmtepompen, zonneboilers, isolatie en aansluiting op warmtenet. Klimaatminister Rob Jetten verwacht dat het cumulatief aangevraagde subsidiebedrag het budget voor deze regeling zal overtreffen.

Verwacht budgettekort voor de ISDE 2022

Het budget voor de ISDE in 2022 bedraagt ​​228 miljoen euro en er is in de eerste zeven maanden van het jaar ruim 142 miljoen euro aangevraagd. Er is meer dan 85 miljoen euro over, maar Minister Jetten verwacht niet dat we het einde van het jaar halen en schat in dat er zo’n 30 tot 60 miljoen euro tekortschiet. Voor alle investeringscategorieën is het aantal aanvragen dit jaar toegenomen.

Nu ook subsidie bij 1 investering 

Voorheen was het slechts mogelijk aanspraak te maken op de ISDE subsidie bij twee of meer investeringen. Sinds april 2022 is het ook mogelijk om bij één investering subsidie aan te vragen.

Snel handelen

Gezien de grote stijging in aanvragen en het verwachte tekort aan budget, raden we aan een aanvraag niet uit te stellen. Ben je van plan of heb je maximaal 12 maanden terug geïnvesteerd in een van bovenstaande duurzame investeringen? Neem dan contact met ons op. Wij kijken vrijblijvend of er subsidiemogelijkheden voor je zijn.

Blijf op de hoogte

Op de hoogte blijven van het laatste subsidienieuws? Meld je dan aan voor onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief en volg ons op LinkedIn.

Eurostars is een Europese subsidieregeling voor MKB-ondernemingen met hightech R&D karakter. Eurostars gaat weer open van 6 januari tot 9 maart 2023. Heeft u een innovatieproject met een internationale partner? Bekijk dan nu de mogelijkheden.

Doel, voorwaarden en subsidiebedragen

Het Eurostars programma stimuleert bedrijven om samen met ondernemingen uit andere landen hightech innovatieprojecten op te zetten. Een project komt echter alleen in aanmerking als het aan een aantal voorwaarden voldoet, namelijk:

 • Een MKB-bedrijf treedt op als penvoerder voor het consortium.
 • Het consortium bestaat uit minimaal twee onafhankelijke entiteiten evenals minimaal twee Eurostars-landen.
 • Minimaal 50% van de projectkosten wordt gedragen door het MKB.
 • Geen enkele deelnemer of land draagt meer dan 70% van de projectkosten.
 • De totale projectduur is maximaal 36 maanden.
 • Het project heeft een exclusieve focus op civiele toepassingen.

Let op

Overheden in Eurostars landen hebben de mogelijkheid om eigen aanvullende voorwaarden te stellen aan deelnemende organisaties in hun land. Deze voorwaarden kunnen op verschillend vlak liggen. In Nederland is bijvoorbeeld vereist dat altijd één Nederlandse onderneming deel uitmaakt van het consortium. Een consortium met enkel een Nederlandse kennisinstelling maakt Als gevolg daarvan in Nederland dus geen kans op subsidie.

Subsidiepercentages Eurostars

 • MKB: 50% van de goedgekeurde projectkosten
 • Grote bedrijven: 40% van de goedgekeurde projectkosten
 • Kennisinstellingen: 50% van de goedgekeurde projectkosten

De subsidie bedraagt maximaal 500.000 euro per project, waarbij kosten direct gerelateerd moeten zijn aan de R&D activiteiten.

Meer weten?

Benieuwd of je in aanmerking komt voor de Eurostars subsidie? Of misschien ben je benieuwd of je voor andere subsidies in aanmerking komt? Neem dan contact met ons op.

Op de hoogte blijven van het laatste subsidienieuws? Meld u je dan aan voor onze maandelijkse e-mailnieuwsbrief en volg ons op LinkedIn.

Als je een periode gebruikt hebt gemaakt van de WBSO, dan is het mogelijk dat de subsidieverstrekker in de opvolgende periode een audit aankondigt. 

Administratie op orde voor de audit

De audits zijn doorgaans steekproefsgewijs. Tijdens zo’n audit nemen ze je WBSO-administratie onder de loep. Een volledige WBSO administratie bevat in elk geval: urenverantwoording, projectadministratie en de kosten/uitgaven administratie. De gegevens in de subsidieaanvraag moeten daarbij overeenkomen met de praktijk. Lees in ons andere artikel 5 tips om je WBSO-administratie goed op orde te krijgen.

De juiste toelichting

De controle kan men op twee verschillende manieren uitvoeren: een desk controle (opsturen van gegevens via beveiligde link) of een fysieke controle op jouw bedrijf. Door de opgeheven corona-maatregelen verwachten we echter in  2023 waarschijnlijk weer meer fysieke controles. Zo’n fysieke controle biedt de mogelijkheid om direct een mondelinge toelichting te geven aan de controleur.

Gevolgen

Wanneer ze tijdens de controle onjuiste gegevens of nalatigheden constateren , kan dit vervelende gevolgen hebben. Bijgevolg kan een reeds afgegeven S&O beschikking geheel of gedeeltelijk gecorrigeerd worden waardoor je subsidie moet terugbetalen. In het ergste geval volgt er zelfs een additionele boete.

 

Het is dus zaak om een audit goed voor te bereiden. Wij ondersteunen onze klanten bij deze audits. Niet alleen voeren wij een kosteloze pré-audit voor je uit, bovendien zijn wij ook fysiek bij de audit aanwezig om er voor te zorgen dat alles goed gaat. Voor meer informatie kunt u vrijblijvend contact opnemen met ons.

RVO controleert steekproefsgewijs of de verplichte WBSO-administratie aanwezig en up-to-date is. Om deze audit zorgeloos door te komen, moet de uur- en projectadministratie goed in orde zijn. Daarom geven we in dit artikel 5 tips voor het onderhouden van een goede WBSO-administratie.

 

1. WBSO-administratie bijhouden per project, per dag, per persoon

Bedrijven werken meestal wekelijks, of zelfs maandelijks de urenadministratie bij. RVO controleert dit bij een audit, daarom is het belangrijk om deze dagelijks bij te werken. Het is belangrijk om een ​​duidelijke administratie te hebben, zodat RVO direct kan zien hoeveel uur elke medewerker aan het project heeft gewerkt.

2. Onderscheid tussen WBSO-uren en niet-WBSO uren

Maak binnen je WBSO-administratie duidelijk wat een WBSO-activiteit is en wat niet. Communiceer dit met de medewerkers die de uren schrijven. Leg daarnaast uit waarom het belangrijk is om enkel technische ontwikkeluren als WBSO-uren te schrijven. Ontwikkeluren die voor de periode liggen waarvoor de beschikking is afgegeven, mogen niet in de registratie. Andere activiteiten die je niet als  WBSO-uren mag schrijven zijn;

 • Het opstellen van het programma van eisen
 • Uren besteed aan commerciële werkzaamheden
 • De bouw van een prototype op reële schaal

3. Zorg ervoor dat je enkel uren schrijft van medewerkers op uw eigen loonlijst

Een positieve WBSO-beschikking is gekoppeld aan een bepaalde onderneming. Houd er daarom rekening mee dat alleen werknemers die op de loonlijst van de desbetreffende onderneming staan, meegenomen mogen worden in de WBSO uurregistratie.

4. Zorg voor heldere project-administratie

Veel bedrijven gooien schetsen, prototypes of oude broncode weg. Het bewaren van digitale en papieren documentatie en versiebeheer, is van cruciaal belang voor je WBSO-administratie. Hiermee toon je aan hoe de gerealiseerde WBSO-uren zijn besteed. Verder moet ook deze projectadministratie gerelateerd zijn aan de urenadministratie. Het is daarom handig om alle documenten te dateren die betrekking hebben op het WBSO-project.

5. Let op hoe documentatie wordt bewaard

Een handige optie is om alle documentatie in digitale mappen of ordners te bewaren. Dit geldt ook voor WBSO kosten en uitgaven, facturen en betaalbewijzen in de administratie. Daarnaast is het bewaren van aanvragen, vragenbrieven, beschikkingen, tijdschema’s etc. belangrijk. Niet alleen omdat deze documenten 7 jaar verplicht bewaard moeten worden, ze zijn ook noodzakelijk bij controle.

Voor meer informatie over WBSO-administratie of andere subsidie tips, kunt u vrijblijvend contact opnemen met onze specialisten.

Wat is de Innovatiebox?

Maak je winst over je innovatieve activiteiten? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor de Innovatiebox. Deze regeling is bedoeld om de successen van innoverende ondernemers te belonen. Met deze regeling betaal je minder vennootschapsbelasting (vpb) over de winst van je innovatieproject doordat je in een aparte ”box” met sterk verlaagde tarief terechtkomt (9%). Een S&O verklaring is hierbij een belangrijk ’toegangskaartje’ tot de Innovatiebox

Verhoogd vpb-belastingtarief

Het kabinet heeft besloten om het vpb-tarief op twee verschillende manieren te veranderen in 2023 ten opzichte van 2022. Ten eerste wordt de vennootschapsbelasting van de eerste schrijf in 2023 verhoogt van 15% naar 19%. Ten tweede is de bovengrens van de eerste schrijf verlaagd van € 395.000 naar € 200.000, waardoor bedrijven eerder het verhoogde tarief betalen van 25,8%. Hieronder worden de veranderingen weergegeven in een tabel:

2022 2023
Tarief Schijf 1 15% 19%
Tarief schijf 2 25,8% 25,8%
Schrijfgrens € 395.000 € 200.000

 

Het effectieve belastingtarief van 9% van de Innovatiebox blijft in 2023 hetzelfde. Hierdoor wordt het nog aantrekkelijker om deze regeling aan te vragen!

Weten wat jouw mogelijkheden zijn?

De specialisten van HGM hebben veel ervaring met het aanvragen van de Innovatiebox. Neem contact met ons op via onderstaand nummer of doe de vrijblijvende Innovatiebox scan op onze website om te kijken of je in aanmerking komt.

WBSO-parameters ongewijzigd

Er worden in 2023 geen grondslagaanpassingen van de WBSO voorgesteld. Ten aanzien van het budget zijn er wel ontwikkelingen: het totale beschikbare budget voor 2023 bedraagt € 1370 miljoen (€ 34 miljoen meer dan voor 2022). Dit bestaat uit het ‘vaste’ budget voor de WBSO van € 1281 miljoen, de € 27 miljoen die meegenomen is uit 2021 en € 62 miljoen resterend uit een enveloppe als gevolg van onderuitputtingen uit het verleden. Zie voor meer informatie over de WBSO in 2023 ook ons aparte nieuwsbericht.

EIA- en MIA-budgetten omhoog

De Energie-investeringsaftrek (EIA) en Milieu-investeringsaftrek (MIA) worden structureel verhoogd met € 100 miljoen en € 50 miljoen per jaar. Het extra budget is voornamelijk nodig om ervoor te zorgen dat de bestaande bedrijfsmiddelen gestimuleerd kunnen blijven.

Op dit moment worden de EIA en de MIA geëvalueerd. Deze evaluaties zullen begin 2023 worden afgerond. Als de evaluaties inzichten verschaffen over een aangepaste maar mogelijk doelmatigere budgetverdeling, zal het kabinet de budgetverdeling met ingang van 2024 heroverwegen.

SDE++ aangepast

De Stimuleringsregeling duurzame energieproductie en klimaattransitie (SDE++) wordt vanaf 2023 aangepast door het plaatsen van zogeheten hekjes. Deze zorgen ervoor dat technieken met een hogere subsidie-intensiteit eerder aan bod komen, doordat voor technieken binnen een hekje budget wordt gereserveerd. Hierbij wordt gewerkt met een budget voor de domeinen waar zich nu knelpunten bevinden. Dit zijn o.a. lage-temperatuurwarmte, hoge-temperatuurwarmte en moleculen zoals groen gas, geavanceerde hernieuwbare brandstoffen en waterstofproductie. Voor elk van deze domeinen wordt een budget van € 750 miljoen gereserveerd bij een referentie-openstellingsbudget van € 5 miljard. Voor CO2-afvang, -opslag of gebruik (CCS/CCU) en hernieuwbare elektriciteit wordt geen budget gereserveerd.

Daarnaast wordt binnen de hekjes de maximale subsidie-intensiteit verhoogd van € 300 per ton CO2 naar € 400 per ton CO2. Dit om meer ruimte te creëren voor technieken met een hogere subsidie-intensiteit (zoals aquathermie, zonthermie en restwarmte).

ISDE-budget omhoog

Voor 2023 wordt vanuit het Klimaatfonds € 100 miljoen extra beschikbaar voor de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE).

Nieuwe TSE-openstellingen

In 2023 zijn binnen de regeling Topsector energieprojecten (TSE) nieuwe openstellingen voorzien van de regelingen MOOI, HER+ en DEI+.

VEKI geïntensiveerd

De regeling Versnelde klimaatinvesteringen in de industrie (VEKI) wordt in 2023 voortgezet en geïntensiveerd met € 28 miljoen extra uit het Klimaatfonds.

Minder budget voor praktijkleren

In 2023 daalt het bedrag dat beschikbaar is voor de Subsidieregeling praktijkleren (PRAKTIJKLEREN). De tijdelijke middelen die in het kader van het Nationaal Programma Onderwijs en de Aanpak Jeugdwerkloosheid in 2021 en 2022 aan de regeling toegevoegd zijn, lopen namelijk af.

Kees Aufleger (28) uit Nijmegen is subsidieadviseur duurzaamheid en innovatie. Hij verzorgt jaarlijks voor zo’n 50 innovatieve ondernemers subsidieprojecten. Daarnaast begeleidt hij het hele jaar door verschillende ondernemers op het gebied van duurzaamheid.

Passie voor duurzaamheid en ondernemerschap

Kees heeft altijd een passie gehad voor duurzaamheid en ondernemerschap. Tijdens de minor ‘ ondernemer ’ kwam hij erachter dat hij zich daar verder in wilde verdiepen, met de wens om ooit een eigen onderneming te starten. Om eerst ervaring op te doen is hij op zoek gegaan naar een combinatie en kwam zo bij HGM terecht. “Toen ik bij HGM naar binnen liep en de hand van mijn collega Rob schudde, wist ik meteen dat het goed zat.”

Een kijkje in de keuken

Kees heeft ondertussen een passie gevonden in het adviseurschap. “Het leuke aan deze baan is dat ik elke week minimaal vijf verschillende ondernemers spreek die stuk voor stuk een bijzonder of uniek idee hebben, wanneer ik bij ze langskom krijg ik een kijkje in de keuken en vertellen ze vol enthousiasme over hun project.”

“Elke ondernemer praat met passie over zijn beroep en over zijn idee, dat maakt het altijd leuk.”

Naast die bijzondere inzage van projecten vindt Kees de afwisseling vooral fijn. De ene dag staat hij bij de boer op het land, de dag daarna bij een constructiebedrijf en de dag daarna bij een medisch bedrijf. “Het is elke keer weer anders en elke keer weer bijzonder.”

Unieke combinatie

Wat Kees uniek maakt binnen HGM is dat hij de cross-over kan maken tussen innovatie en duurzaamheid. Aangezien er binnen de duurzaamheidssector ook heel veel geïnnoveerd wordt, kan hij op twee fronten tegelijk kijken. Maar ook de andere richting uit, als een ondernemer met innovatieve zaken bezig is, dan kijkt Kees ook naar mogelijke matches bij duurzaamheidsubsidies.

Wat is nou zo’n opdracht die je bij blijft?

Waar kees het meest trots op is, is zijn opdracht in de medische industrie. Hierbij wordt een nieuw product ontwikkeld voor nierpatiënten. “Ik ben trots dat ik een kleine bijdrage heb kunnen leveren aan de financiering van zo’n product.” Dan ga je echt met een glimlach aan de slag met het schrijven van de aanvraag.”

Gouden tip voor ondernemers

“Mijn gouden tip: wacht niet te lang, maar bel gewoon eens op”. Het is bij HGM altijd vrijblijvend en kan een hele hoop inzichten geven. De ervaring leert dat bedrijven vaak te lang wachten en hierdoor kansen laten schieten.

Word een HGM partner

Wij creëren al jaren financiële ruimte voor een breed scala aan bedrijven. Hier rechts zie je enkele van onze partners.

HGM referenties subsidieHGM referenties subsidie e-healthHGM referenties subsidiesubsidie metaalindustrie hgmHGM referenties subsidieHGM referenties subsidie horeca koeling