
U heeft een WBSO-aanvraag ingediend. Opeens ontvangt u een vragenbrief of wordt u gebeld door Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).
Geen nood. In dit artikel geven wij u enkele tips:
Wat houdt een vragenbrief in?
Wat als ik word gebeld met vragen?
Wat te doen bij een vragenbrief?
Hoe verklein ik mijn kansen op een vragenbrief?
Kort gezegd betekent een vragenbrief dat RVO behoefte heeft aan aanvullende informatie. Wat voor informatie RVO precies wil kan verschillen. Het kan gaan om eenvoudige gegevens zoals een e-mail adres of een functieprofiel van R&D medewerkers. Maar het kan ook gaan om meer complexe vragen over de technische knelpunten of de bijdrage van uw onderneming aan het realiseren van technische oplossingen. Houd er rekening mee dat als u een vragenbrief ontvangt, uw beoordeling gemiddeld een maand vertraging oploopt.
Wat als ik word gebeld met vragen?
Het is ook mogelijk dat u gebeld wordt door een beoordelaar van RVO. Vraag in zo’n geval aan de beoordelaar de vragen per mail te sturen. Zo heeft u de tijd om rustig over het antwoord na te denken of om de beantwoording af te stemmen met uw subsidie-intermediair.
Wat te doen bij een vragenbrief?
Het is belangrijk goed te lezen wat RVO nu precies wil weten en hier ook exact antwoord op te geven. Neem indien nodig contact op met RVO om de beantwoording vooraf af te stemmen om zo misverstanden te voorkomen. Zo voorkomt u dat u later geconfronteerd wordt met onterechte afwijzing.
Wees in uw antwoord to-the-point. Geef invulling aan de technische nieuwheid voor uw onderneming, maar ook wat uw eigen bijdrage is bij de oplossing van technische knelpunten.
Stel dat RVO vraagt om toelichting van technische knelpunten, beperk u dan niet tot de functionele eisen. Een functionele eis maakt duidelijk aan welke kwalificaties een oplossing moet voldoen. Een technisch knelpunt maakt duidelijk waarom het voor de onderneming technisch complex is om op basis van de bestaande kennis aan deze functionele eis te voldoen.
Hoe verklein ik mijn kansen op een vragenbrief?
Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Indien RVO uw aanvraag op basis van uw toelichting alsnog afwijst, dan kunt u alleen nog gebruik maken van een tijdrovende bezwaarprocedure. Zorg daarom dat uw WBSO-aanvraag in orde is en verklein de kans op een vragenbrief.
Wij geven u de volgende tips voor het opstellen van goede WBSO-aanvraag:
- Schrijf kort en bondig.
- Verduidelijk technische knelpunten. Beperk u niet tot functionele eisen. Verklaar juist waarom een functionele eis leidt tot een technisch knelpunt.
- Laat zien dat u heeft nagedacht over mogelijke technische oplossingsrichtingen.
- Verklaar waarom technische oplossingsrichtingen niet kunnen worden opgelost met bestaande, bij de onderneming bekende technische kennis en vaardigheden.
- Besteed niet te veel informatie aan de maatschappelijke context of economische relevantie van het project.
- Focus u, ook bij een samenwerkingsproject, op uw eigen aandeel in het project.
Toch een vragenbrief ontvangen?
Heeft u toch een vragenbrief ontvangen en komt u er niet aan uit? HGM helpt u graag bij het beantwoorden van uw vragenbrief. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op.
Hulp nodig?
Twijfelt u over de haalbaarheid van uw WBSO-aanvraag? HGM verzorgt al meer dan 25 jaar voor bedrijven de subsidieaanvraag. Onze transparante no-cure-no-pay werkwijze stelt u in staat om het maximale uit uw WBSO-aanvraag te halen. Maar belangrijker nog, u bent continu verzekerd van optimale begeleiding rondom de administratieve voorwaarden van deze regeling.
Subsidiepartner HGM
Helder | Persoonlijk
HGM maakt subsidietrajecten helder en begrijpelijk voor iedereen. Met een op maat gemaakte aanpak, zorgen we dat jouw behoeften altijd voorop staan.
Weten wat je mogelijkheden zijn?
Wij helpen je graag! Neem geheel vrijblijvend contact met ons op.