Bijna elke investering die leidt tot besparing van energie, grondstoffen, afval, of emissies komt in aanmerking voor subsidie. Zo kunnen er voorafgaand aan een duurzame investering diverse “cash” subsidies worden aangevraagd, of kan tot drie maanden daarna een uitgebreide fiscale regeling worden aangevraagd.
Stijgende lijn
Verduurzaming is een steeds belangrijkere reden voor investeringen in bedrijfsgebouwen, industrieterreinen, productieprocessen of wagenparken. De Nederlandse overheid stimuleert deze investeringen door middel van fiscale regelingen en subsidies. De verwachting is dat het budget voor 2023 zal stijgen. Het subsidiebudget kan worden aangevraagd voor faciliteiten en apparatuur. Denk hierbij bijvoorbeeld aan nieuwe besturingssystemen of productielijnen die efficiënter omgaan met grondstoffen. Zo kunnen nieuwe productieprocessen “cash” subsidies krijgen vanuit de regeling Versneld Klimaat Investeren in de Industrie (VEKI).
Bekijk op tijd de mogelijkheden
De meeste bedrijven maken een investeringsplan voor de aanschaf van duurzame bedrijfsmiddelen. Onderdeel van dit investeringsplan is een (ruwe) uitwerking van de business case en de terugverdientijd van de investering. Doorgaans worden hierin ook energie- of milieubesparingen als investeringsreden benoemd. Hierbij wordt nog geregeld vergeten dat er subsidiemogelijkheden zijn. Dit terwijl subsidie de case juist een heel stuk gunstiger kunnen maken. Er zijn diverse subsidies die kunnen worden aangevraagd vóór de investering. In sommige gevallen hoeft de investering pas worden gedaan ná toekenning van de subsidie. Voor fiscale regelingen en subsidies die tot uiterlijk drie maanden na het geven van de investeringsopdracht aan te vragen zijn, is de offertefase belangrijk. Er kan dan namelijk nog rekening worden gehouden met de voorwaarden van de betreffende bedrijfsmiddelcategorieën.
Te vaak voordeel laten liggen
Het is aan te raden om elke investering te screenen op subsidiemogelijkheden. Let hierbij vooral op de besparing van energie, grondstoffen, afval, water of emissies. Daarnaast kan zelfstandige innovatie ook als aanknopingspunt voor subsidies worden gebruikt. Zo kunnen commerciële activa ter bevordering van eigen ontwikkelingsprojecten opgevoerd worden als uitgave in een WBSO-traject. De realiteit is dat bedrijven vaak de mogelijkheid van veel complexe regelingen niet kennen. Hierdoor lopen veel ondernemers voordeel mis. Je hoeft dit natuurlijk niet zelf te doen. HGM kan bij al je investeringsplannen meekijken en vrijblijvend uitzoeken waar kansen liggen. Het voordeel is dat jij je kunt blijven focussen op de bedrijfsvoering.
Subsidiepartner HGM
Helder | Persoonlijk
HGM maakt subsidietrajecten helder en begrijpelijk voor iedereen. Met een op maat gemaakte aanpak, zorgen we dat jouw behoeften altijd voorop staan.
Weten wat je mogelijkheden zijn?
Wij helpen je graag! Neem geheel vrijblijvend contact met ons op.