Als ondernemer ben je gedreven om je core business te laten groeien. Of het nu gaat om een ​​eenmanszaak, MKB of multinational, je moet constant op tijd bijsturen. Evenwichtige teams zonder de juiste innovatieve uitdagingen of verouderde machineparken zullen op de lange termijn niet overleven. Investeren is een vast onderdeel van je businessplan, maar is subsidie dat ook? 

Overvloed aan mogelijkheden  

Stel je hebt een onderneming met een eigen pand met inventaris en mogelijk ook een machinepark, aan welke subsidies kun je dan denken?  

Je kunt opteren om het bedrijfspand duurzamer en energiezuiniger te maken. In dat geval zijn er subsidies zoals de Energie-Investeringsaftrek (EIA), de Investeringssubsidie ​​Duurzame Energie (ISDE) of de Stimuleringsregeling Duurzame Energie (SDE).  

Daarnaast kun je ook besparen op grondstoffen die nodig zijn in het productieproces, of wil je restproducten hergebruiken? Dan is de Milieu-investeringsaftrek (MIA) een mogelijkheid. 

Ben je bezig met technologische ontwikkeling? Dan kun je met de WBSO-subsidie ​flink besparen op de loonkosten. Daarnaast heb je ook nog de Innovatiebox, waardoor er minder “winstbelasting” hoeft te worden betaald. Heb je plannen om te gaan innoveren, maar wil je eerst onderzoeken of het haalbaar is? Dan is de MIT-haalbarheidssubsidie misschien een mogelijkheid. 

Vergeet het menselijke aspect van je bedrijf niet! Ook hierin moet worden geïnvesteerd om ervoor te zorgen dat je personeelsbestand meegroeit met alle veranderingen en industriële ontwikkelingen. De SLIM-subsidie ​​kan je bijvoorbeeld helpen met het opnieuw SLIM inrichten van je bedrijf.  

Subsidie is geen gratis geld 

Als je wil investeren, sta je er dus niet alleen voor. Er zijn meestal subsidiemogelijkheden. Het kabinet heeft belang bij een gezond investeringsklimaat en een groeiende economie, waarbij ook het milieu niet wordt vergeten. 

Veel bedrijven beschouwen een overheidsbijdrage echter als “gratis” geld. Dit is een misverstand omdat er altijd sprake is van co-financiering. Een eigen bijdrage is en blijft derhalve nodig.  

Daarnaast is het noodzakelijk om een administratie te voeren om te kunnen aantonen op welke wijze het overheidsgeld is besteed. Dat kost ook tijd. Het is niet vreemd dat subsidieverstrekkers eisen stellen aan deze administratie. Een bank vraagt bij het verstrekken van een lening ook om een businessplan en verslaglegging achteraf. Je sluit een zakelijke overeenkomst om je bedrijf naar een hoger niveau te brengen, bij een subsidie geldt dit ook. 

Planning en geduld 

Vaak moet een subsidieaanvraag vooraf aan de activiteiten worden ingediend. Daardoor word je als ondernemer gedwongen om je plannen goed te overdenken. Houd er rekening mee dat elke subsidie ​​andere condities kent en eigen rekenmethoden gebruikt. Daarom is het aan te raden goed geïnformeerd een subsidietraject aan te gaan. 

Bottomline is het een gemiste kans om subsidiemogelijkheden niet mee te nemen in de besluitvorming. Bedenk dat de reactie op een subsidieaanvraag ook ‘nee’ kan zijn. Subsidiebudgetten zijn beperkt, waardoor alleen de beste projecten worden gesubsidieerd of de projecten die als eerste zijn ingediend. In andere gevallen is er sprake van loting, dus dan moet het geluk aan je zijde staan. 

Subsidie advies biedt onverwachte kansen 

Als ondernemer moet je constant beslissingen nemen. Tijdens deze beslismomenten kunnen wij als partner vanuit subsidieperspectief met je meedenken. Wij leggen je plannen naast de subsidiemogelijkheden ​​en kunnen je vertellen welke activiteiten voor subsidie ​​in aanmerking komen en welke niet. Van de subsidiabele activiteiten maken we een volledige subsidieaanvraag en zorgen ervoor dat we deze op het juiste moment indienen. Hierbij kun je rekenen op deskundige en goed opgeleide subsidieadviseurs. Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken. Gegarandeerd dat uit het gesprek onverwachte mogelijkheden naar voren komen! 

Subsidiepartner HGM

Helder | Persoonlijk

HGM maakt subsidietrajecten helder en begrijpelijk voor iedereen. Met een op maat gemaakte aanpak, zorgen we dat jouw behoeften altijd voorop staan.

Weten wat je mogelijkheden zijn?

Wij helpen je graag! Neem geheel vrijblijvend contact met ons op.

085 – 020 11 05

Misschien ook interessant?

WBSO Quick Scan
Vierde plaats voor Nederland op EU innovatiescorebord 2022

Word een HGM partner

Wij creëren al jaren financiële ruimte voor een breed scala aan bedrijven. Hier zie je enkele van onze partners.

HGM referenties subsidieHGM referenties subsidie e-healthHGM referenties subsidiesubsidie metaalindustrie hgmHGM referenties subsidieHGM referenties subsidie horeca koeling