
Ga je investeren in hernieuwbare energieproductie of in CO2-reducerende technieken? En wil je hiervoor 12 of 15 jaar subsidie ontvangen? Lees dan verder over de SDE++ regeling.
Welke technieken komen in aanmerking?
Vanzelfsprekend vallen de bekende duurzame energiebronnen zoals zonne-energie, windenergie en waterkracht onder deze regeling. Daarnaast kunnen ook bedrijven, zoals bijvoorbeeld glastuinbouwbedrijven een aanvraag doen voor geothermieprojecten (aardwarmte) om kassen te verwarmen. Staalbedrijven voor de aanschaf van een (industriële) warmtepomp om restwarmte her te gebruiken in hun processen. Verder komen technieken om waterstof en hernieuwbaar gas te produceren en CO2-afvang- en opslagprojecten in aanmerking. Naast deze technieken zijn er nog meer technieken die in aanmerking komen.
Wil je weten of jouw investering in aanmerking komt voor de SDE++? Neem dan hier contact op met HGM om te kijken of jouw project in aanmerking komt.
Een SDE++ aanvraag doen?
Het is belangrijk om je subsidie aanvraag tijdig voor te bereiden. Snel handelen is cruciaal, omdat het budget beperkt is en subsidie aanvragen worden op volgorde van binnenkomst behandeld. Het aanvragen van de subsidie is complex en neemt veel tijd is beslag.
Neem nu hier contact op met HGM om je slagingskans te vergroten.
Openstelling SDE++
De SDE++ is een exploitatiesubsidie waarbij je voor de exploitatieperiode van 12 of 15 jaar, subsidie ontvangt. Aanvragen indienen kan in fases van 5 september tot en met 5 oktober 2023. Het totale SDE++ 2023 budget bedraagt 8 miljard euro.
Nieuw in 2023
Dit jaar introduceert de SDE++ regeling voor het eerst de ‘hekjes’. Deze hekjes prioriteren technieken met hogere subsidiebehoefte. Hiervoor is een flexibel budget van 750 miljoen uitgetrokken. Het betreft technieken die op korte termijn minder kosteneffectief zijn, maar van cruciaal belang voor de energietransitie in Nederland. De hekjes worden toegepast op de technieken lage-temperatuur-warmte (zoals zonthermie en lucht-water-warmtepomp), hoge-temperatuur-warmte (zoals ultradiepe geothermie en industriële warmtepomp) of moleculen (zoals groen gas en waterstof uit elektrolyse).
Wil je weten of jouw project past binnen de SDE++? Neem dan nu contact op met HGM om te kijken of jouw project in aanmerking komt.
Subsidiepartner HGM
Helder | Persoonlijk
HGM maakt subsidietrajecten helder en begrijpelijk voor iedereen. Met een op maat gemaakte aanpak, zorgen we dat jouw behoeften altijd voorop staan.
Weten wat je mogelijkheden zijn?
Wij helpen je graag! Neem geheel vrijblijvend contact met ons op.