In 2019 kunnen ondernemers die willen investeren in energiezuinige technieken ook rekenen op fiscaal voordeel via de EIA. RVO heeft opnieuw 147 miljoen euro beschikbaar gesteld.

Waterstof
Een grote wijziging dit jaar is de toevoeging van een geheel nieuw hoofdstuk gericht op energietransitie op de Energielijst. Binnen dit hoofdstuk moedigt de rijksoverheid elektrificatie en het gebruik van waterstof aan.
Bijvoorbeeld het lokaal produceren van waterstof door elektrolyse, waarna het waterstof wordt bijgemengd met aardgas. Dit zal de vermindering van het gebruik van aardgas ondersteunen.

 

Warmtepompen
Een andere opvallende wijziging voor de gebouwde omgeving is de aparte opname van warmtepompen waarbij gebruik wordt gemaakt van een halogeenvrij koudemiddel. Technieken die niet op de Energielijst staan, kunnen onder een generieke code alsnog worden aangemeld voor de EIA. De techniek wordt dan onder andere getoetst op energiebesparing.

 

Nieuw: isolatie procesinstallaties
Nieuw op de Energielijst is isolatie voor bestaande procesinstallaties in de industrie. Op dit gebied is nog veel energiebesparing te winnen binnen de industrie en is daarom opgenomen in de lijst.

Dit jaar ligt de focus ook op de opslag van duurzaam geproduceerde warmte en elektriciteit. En er is een nieuwe code voor het bevorderen van systeemintegratie op het net.
Hierin is een nieuwe techniek opgenomen welke automatisch productie-installaties van fabrieken aan of uit zet om het schommelende energie-aanbod van duurzame energie op het net te balanceren.

 

Hulp nodig?
Weten of u in aanmerking komt voor de EIA-regeling? Laat u adviseren door onze professionals en ontdek de mogelijkheden voor uw onderneming! Wij informeren u graag. Laat uw gegevens achter dan nemen wij snel contact met u op.

Subsidiepartner HGM

Helder | Persoonlijk

HGM maakt subsidietrajecten helder en begrijpelijk voor iedereen. Met een op maat gemaakte aanpak, zorgen we dat jouw behoeften altijd voorop staan.

Weten wat je mogelijkheden zijn?

Wij helpen je graag! Neem geheel vrijblijvend contact met ons op.

085 – 020 11 05

Misschien ook interessant?

Uitbreiding energielijst 2023: Nieuwe kansen voor energie-investeringen
Nieuw binnen de VIA 2019: subsidie voor IT!

Word een HGM partner

Wij creëren al jaren financiële ruimte voor een breed scala aan bedrijven. Hier zie je enkele van onze partners.

HGM referenties subsidieHGM referenties subsidie e-healthHGM referenties subsidiesubsidie metaalindustrie hgmHGM referenties subsidieHGM referenties subsidie horeca koeling