In de strijd tegen klimaatverandering en meer recentelijk, de energiecrisis die is ontstaan ​​door het conflict tussen Rusland en Oekraïne, voert de Rijksoverheid met ingang van 2023 de energiebesparingsplicht in. Wat betekent dit concreet voor jouw bedrijf? Hoe ga je ermee om? Dit lees je in dit artikel.

Hoe ziet de energiebesparingsplicht eruit?

De energiebesparingsplicht houdt in dat bedrijven en instellingen vanaf 2023 verplicht zijn om alle energiebesparende maatregelen door te voeren die zichzelf binnen vijf jaar of minder kunnen terugverdienen. Deze verplichting gaat gelden indien er 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 kubieke meter aardgas per jaar worden verbruikt. Deze bepaling is onderdeel van de Omgevingswet, welke in juli 2023 in werking treedt.

Wanneer een organisatie een pand van minimaal 100 vierkante meter in eigendom heeft, moet dit pand vanaf 2023 minimaal energielabel C bezitten. Is dit niet het geval, dan mag het pand niet meer als kantoorpand gebruikt worden. Overtreed je deze plicht, dan riskeer je een boete die kan oplopen tot € 81.000,-.

De energiebesparingsplicht onder de Omgevingswet

Vanaf 1 juli 2023 treedt de omgevingswet in. Voor de energiebesparingsplicht is er een overgangsperiode tot 1 juli 2023. Tot 1 juli 2023 blijft de energiebesparingsplicht uit het Activiteitenbesluit milieubeheer gelden. Zo is er genoeg tijd om je voor te bereiden.

Hulp nodig? We staan voor je klaar!

Het jaar 2023 nadert en wellicht zijn er nog last-minute energiebesparende maatregelen die getroffen moeten worden. Meestal is hiervoor subsidie beschikbaar Benieuwd welke mogelijkheden er zijn?  Neem dan contact met ons op.

 

Subsidiepartner HGM

Helder | Persoonlijk

HGM maakt subsidietrajecten helder en begrijpelijk voor iedereen. Met een op maat gemaakte aanpak, zorgen we dat jouw behoeften altijd voorop staan.

Weten wat je mogelijkheden zijn?

Wij helpen je graag! Neem geheel vrijblijvend contact met ons op.

085 – 020 11 05

Misschien ook interessant?

Fors hoger subsidiebudget voor verduurzaming
Officiële regelgeving SDE++ gepubliceerd
Waarom ondernemers een subsidieadviseur inschakelen?

Word een HGM partner

Wij creëren al jaren financiële ruimte voor een breed scala aan bedrijven. Hier zie je enkele van onze partners.

HGM referenties subsidieHGM referenties subsidie e-healthHGM referenties subsidiesubsidie metaalindustrie hgmHGM referenties subsidieHGM referenties subsidie horeca koeling