De aanvraagperiode voor deze subsidieregeling geldt van 1 januari 2023 tot en met 28 februari.
Via Tel mee met Taal wordt jaarlijks subsidie verstrekt voor activiteiten gericht op het voorkomen en terugdringen van laaggeletterdheid onder medewerkers.
Andere partijen
Naast werkgevers kunnen organisaties zoals scholen, bibliotheken en anderen subsidies aanvragen om laaggeletterdheid te verminderen en te voorkomen. Bijvoorbeeld voor ouders of experimenten.
Voordeel
Investeren in essentiële werkplekvaardigheden (zoals taal, rekenen en/of digitale vaardigheden) heeft verschillende voordelen, niet alleen voor de werknemer zelf, maar ook voor de werkgever. Bijvoorbeeld het verminderen van fouten op de werkplek of het verminderen van werkstress en ziekteverzuim. Ook krijgen medewerkers over het algemeen meer zelfvertrouwen en kunnen ze zelfstandiger werken. Veel werkgevers die investeren in taalcursussen op de werkvloer merken dat medewerkers effectiever en efficiënter communiceren en meer betrokken zijn bij de organisatie.
Subsidies kunnen worden gebruikt om:
Als werkgever kun je een scholingssubsidie aanvragen. Dit moet de taalvaardigheid, rekenvaardigheid en/of digitale vaardigheden van werknemers verbeteren. Dit geldt ook voor freelancers die voor jouw bedrijf werken of andere medewerkers met wie je een minder duurzame arbeidsrelatie heeft. Denk bijvoorbeeld aan tijdelijk werk.
Het maakt daarbij niet uit of de werknemer autochtoon is of dat er sprake is van (arbeids)immigratie. Je kunt de subsidie ook gebruiken voor één of meerdere trainingen. BELANGRIJK: Je kunt de subsidie alleen gebruiken voor medewerkers met een taalvaardigheid lager dan referentieniveau 2F, rekenvaardigheid lager dan referentieniveau 2F of digitale vaardigheden lager dan basisniveau 2.