SSEB. De Subsidieregeling voor Schoon en Emissieloos Bouwmaterieel.

Vanaf het voorjaar van 2022 is het mogelijk om de SSEB-subsidie aan te vragen. Deze subsidieregeling is in het leven geroepen om het stikstofprobleem in Nederland aan te pakken. Het kabinet wil namelijk dat de bouwsector in 2030 60% minder stikstof en 0,4 megaton minder CO2 gaat uitstoten dan in 2018.

Wie komt in aanmerking voor SSEB-subsidie?

De subsidieregeling is bedoeld voor de bouwsector. Ondernemingen in de bouwsector kunnen met behulp van de SSEB-subsidie duurzaam bouwmaterieel kopen of tot stand brengen. Denk bij bouwmaterieel aan bouwvoertuigen, bouwwerktuigen en hulpfuncties.

De SSEB-subsidie is in drie verschillende vormen aan te vragen, namelijk:

  • Aanschafsubsidie
  • Retrofitsubsidie
  • Innovatiesubsidie

Let op: Bij de Aanschafsubsidie en de Retrofitsubsidie is het noodzakelijk dat de onderneming valt onder de SBI-codes 39, 41, 42, 43, 3900, 4941, 50201, 7712, 7732 of 7739.

Aanschafsubsidie

Als onderneming heb je recht op de SSEB wanneer je schoon of emissieloos bouwmaterieel aanschaft. Het budget voor de aanschafsubsidie bedroeg in 2023 €36 miljoen euro en wordt in 2023 verhoogd naar €42 miljoen. De verdeling van dit geld is nog niet bekend, maar ter indicatie: het geld werd in 2022 als volgt opgesplitst:

  • Voor bouwwerktuigen en hulpfuncties bedroeg het budget €3.330.000
  • Het budget voor de aanschaf van bouwvoertuigen bedroeg €1.670.000

Voor grote ondernemingen bedraagt de SSEB-aanschafsubsidie per nieuwe machine maximaal 40% van de meerkosten ten opzichte van een machine met verbrandingsmotor. Het MKB komt in aanmerking voor een percentage van maximaal 50%. Voor alle organisaties bedraagt het maximale subsidiebedrag €300.000 per machine.

Retrofitsubsidie

Ook wanneer je als bedrijf investeert in het laten ombouwen van machines door NOx-reducerende maatregelen toe te passen, heb je recht op de SSEB. Een voorbeeld hiervan is de aanschaf en installatie van een SCR-katalysator of het aanschaffen en installeren van een elektrische aandrijfmotor. Voor deze retrofitsubsidie geldt dat het budget in 2023 is vastgesteld op €14 miljoen.

Een belangrijke voorwaarde om in aanmerking te komen voor de SSEB Retrofitsubsidie is dat je tenminste een overeenkomst hebt afgesloten voor het ombouwen van de machine voordat je de SSEB aanvraagt. Deze overeenkomst mag geen onherroepelijke verplichtingen bevatten.

Het is mogelijk om de SSEB-retrofitsubsidie te combineren met de MIA regeling. Hierbij is het echter van belang dat je eerst de SSEB-retrofitsubsidie subsidie aanvraagt met een nog niet-definitieve overeenkomst. Daarna heb je de mogelijkheid om binnen 3 maanden na ondertekenen van de overeenkomst de MIA subsidie aan te vragen. Wil je meer informatie over de MIA? Klik dan op onderstaande knop.

MIA/VAMIL

Innovatiesubsidie

Wanneer je bedrijf bezig is met technologie-, innovatie- of kennisontwikkeling die een bijdrage levert aan het behalen van de emissiereductie, kom je mogelijk in aanmerking voor de SSEB-innovatiesubsidie. In dit geval wordt de subsidie dan verstrekt voor experimentele ontwikkeling en haalbaarheidsstudies. Het budget van de SSEB-innovatiesubsidie bedroeg in 2022 €10 miljoen. Het budget voor 2023 is op dit moment nog niet bekend. Het budget voor 2022 werd als volgt opgesplitst:

  • 9 miljoen euro voor de technische ontwikkelingen
  • 1 miljoen euro voor de haalbaarheidsstudies

Mocht het ontwikkelproject niet in aanmerking komen met de SSEB-subsidie, kan dit project mogelijk nog wel in aanmerking komen voor de WBSO of de MIT-regeling. Wil je meer informatie over deze subsidies? klik dan op een van de volgende knoppen.

WBSOMIT-regeling

HGM maakt het verschil

Helder . Persoonlijk . Innovatie . Kennis
Dat is waar wij voor staan. Met ruim 32 jaar kennis en ervaring helpt HGM je  graag verder met het zoeken van de juiste subsidieregeling. Wij streven ernaar om het maximale uit jouw project halen. de Dankzij de kennis en ervaring van onze adviseurs vinden zij snel de aanknopingspunten tussen jouw investeringsproject en de Subsidieregeling.

 

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden?
Wij helpen je graag verder! Neem vrijblijvend contact met ons op. Wij van HGM helpen onze klanten van A tot Z in subsidieaanvragen.

085 – 020 11 05

Gerelateerd nieuws

INNOVATIEBOX vanaf 2021 nog steeds aantrekkelijk

Word een HGM partner

Wij creëren al jaren financiële ruimte voor een breed scala aan bedrijven. Hier zie je enkele van onze partners.

HGM referenties subsidieHGM referenties subsidie e-healthHGM referenties subsidiesubsidie metaalindustrie hgmHGM referenties subsidieHGM referenties subsidie horeca koeling