Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO)
Fiscale regeling voor de loonkosten van werknemers die zich bezig houden met onderzoek & ontwikkeling
Fiscale regeling voor de loonkosten van werknemers die zich bezig houden met onderzoek & ontwikkeling
De Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk, is een initiatief van RVO om technologische innovatie in Nederlandse bedrijven aan te moedigen. Hierbij kun je denken aan het ontwikkelen van nieuwe producten, het verbeteren van productieprocessen, het creëren van nieuwe software of het uitvoeren van technisch-wetenschappelijk onderzoek binnen je bedrijf. Met deze innovatie subsidie ontvangen ondernemers en bedrijven financiële ondersteuning voor de salarissen van medewerkers die betrokken zijn bij R&D-projecten, oftewel Speur- en Ontwikkelingswerk.
Alle Nederlandse bedrijven die loonbelasting afdragen. Dit geldt ook voor zelfstandige ondernemers, startende ondernemers en eenmanszaken.
Wij faciliteren WBSO-aanvragen voor softwareprojecten, de maakindustrie en technisch-wetenschappelijk onderzoek. Om hiervoor in aanmerking te komen, moet het project technisch vernieuwend zijn voor jouw bedrijf en intern worden uitgevoerd. Belangrijk is dat de innovatie nog moeten starten; de WBSO kent geen terugwerkende kracht.
Je kunt zelf de WBSO-regeling aanvragen via het eLoket van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, maar dit kan tijdrovend en complex zijn. Wij kunnen dit efficiënter en sneller voor je regelen. De aanvraag moet voldoen aan de strikte criteria en verwachtingen van de RVO, en veel ondernemers vinden de formaliteiten uitdagend.
Uren die je besteedt aan R&D, gericht op het aanpakken en ontwikkelen van technische innovatie, komen in aanmerking voor WBSO. Niet elke R&D-activiteit komt in aanmerking. Een nauwkeurige registratie van uren en taken is cruciaal om achteraf niet voor verrassingen te staan.
WBSO-projecten mogen overlappen. Elke aanvraag die je indient, loopt standaard tot het einde van het jaar. Je kunt elke maand een nieuwe aanvraag indienen, zelfs als die maand al in een eerdere S&O-verklaring is opgenomen. Voor de laatste drie maanden van het jaar moet je uiterlijk op 30 september een aanvraag indienen om dat jaar nog gebruik te kunnen maken.
Bij het aanvragen starten we met de inventarisatie van relevante projecten en het verzamelen van de benodigde documenten. Na het zorgvuldig uitwerken wordt de aanvraag ingediend. Het is cruciaal om een goede administratie bij te houden. Hier hebben wij een handige tool voor die dit een stuk eenvoudiger en veel minder tijdrovend maakt. Na goedkeuring ontvang je de S&O-verklaring, waarna het voordeel verrekend kan worden in de loonbelasting. Het subsidiejaar sluiten we af door de gewerkte uren en BSN te melden. Daarnaast bieden we natuurlijk ook advies over andere financierings- en subsidiemogelijkheden die voor jouw project relevant kunnen zijn
Wil je meer weten? Maak een afspraak voor een gratis adviesgesprek of bel direct met een van onze adviseurs.
Helder | Persoonlijk
HGM maakt subsidietrajecten helder en begrijpelijk voor iedereen. Met een op maat gemaakte aanpak, zorgen we dat jouw behoeften altijd voorop staan.
Weten wat je mogelijkheden zijn?
Wij helpen je graag! Neem geheel vrijblijvend contact met ons op.